5.3 Nyír (Betula Alleghaniensis) – Fa típusok

A juhar- és nyírfa összehasonlítása: A nyírfa 10%kal kevesebb alacsony, ám 20%kal több magas és kb ugyanannyi közép frekvenciájú hangot produkál, mint a juharfa. Ezért elmondhatjuk, hogy a nyírfa dob felszerelés “keményebb” és “fényesebb” hangzású.

 Növekedési terület: Az USA keleti része, főleg északon és a Nagy tavak környékén.

 

Súly/Keménység/Sűrűség: A nyírfa keménysége 3.5 font/board foot, juharfa 3.4 font. A nyír deformálásához 1260 font súly nehezékre van szükség, juhar – 1450 font.

 

Megjegyzések: Az USA iparilag termelt kemény fáinak 0.7%-át teszi ki.

 

Hangszín: Tiszta hangok kis utócsengéssel.

 

Dinamikai skála: A nyírfa tisztább a juharfánál alacsony dinamika esetén. Széles dinamikai skálával bír, a hangok karaktere sem változik végletes dinamikák esetén.

 

Tonalitás: A juharfánál szélesebb frekvencia sáv. A juharfa a nyírhez képest egyoldalú/”egy dimenziós”, túlnyomóak a magas frekvenciájú hangok.

 

Hangolás: Könnyen hangolható. Alacsony frekvenciájú hangokra hangolás esetén, mind egyszeri, dupla vagy sorozatos ütésekre széles dinamikai skálán egyaránt jól reagál. Amikor pedig magas frekvenciájú hangokra van hangolva, az alsó bőrt jobb lazábbra engedni, mint a juharfánál.

 

Rezonancia/Elhalás: Gyors lecsengés kevés utócsengéssel.

 

Kereszt ütés: A káva ütések erőteljesek, de száraz hangzásúak (kis utócsengés). A kereszt ütés lehetőséget ad számos jó, különböző és tonálisan széles skálán mozgó és jól használható hangmagasságra. Az egyik legalkalmasabb fa, ami a kereszt ütésekre jól reagál. A juharfához viszonyítva gazdagabb hangzásúak a kereszt
ütések. A juharfán végzett kereszt ütések magasak, míg a nyíren teltebb hangzásúak.

 

Hangerő: Hasonlít a juharfáéhoz.

 

Érzékenység: Alacsony hangerőnél tisztább hangzás, mint a juhar dob esetében. Ehhez képest a juhar dob hangzás “mázgás”.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak