5.2 Mahagóni – Fa típusok

A mahagóninak nem megérdemelten rossz a hírneve. Ennek oka a luán fa betoldások,
melyeket esztétikai szempontok miatt adnak hozzá. Ám, a mahagóni nagyon gazdag
hangzású fa.

 

Nevek: Wietenia macrophylla (Eredeti Mahogany, Honduras-i Mahogany, Brazil
Mahogany, Nagy széles vagy Nagy levelű Mahogany, Caoba, Mara, Mogna, and
Acajou)

 

Növekedési térség: Elsősorban Dél-Mexikó, Dél-Kolumbia, Venezuela, Amazon térség, Peru, Bolívia, Brazília.

 

Hitelesítés: FSC (Forestry Stewardship Council) igazolás. A mi példa dobunk 100%os mahagóni Omar Hakim Signature Pearl Model dob, FSC-vel hitelesített fából készül. A státusza Costa Ricában, Mexikóban, Panamában és Bolíviában letűnő félben van, veszélyeztetett, gyenge, támadható. Úgy tartják, hogy olyan gyenge, mint Nikaraguában, ritka, mint Kolumbiában és veszélyeztetett, mint Guatemalában és Brazília egyes részein.

 

Súly /Keménység/Sűrűség: Változó. Olyan lágy is lehet, mint a nyárfa és olyan kemény, mint a vörös tölgy.

 

Ár: A juharfa kb 150%-a. Az USA a legnagyobb mahagóni importőr.

 

A természeti lelőhelyek gondjai: Az ember mesterséges beavatkozása okozta ezeket főleg. A nagy kitermelés miatt egyre kevesebb fa nő természetesen. A mahagóni fakitermelése azért meggondolandó, mert természetes növekedése nagymértékben függ a helyi természeti csapásoktól (pl. tűzvész…) A nagy kereslet miatt kérdéses lehet a faj fenntarthatósága. Egyre nehezebb mahagóni faállományokat találni a kitermelés miatt, így létrehoztak mahagóni ültetvényeket. A nemzetközi kereskedelem irányítva van a CITES-ben leírtak alapján (CITESConvention on International Trade in Endangered Species of flora and fauna). 2003 novemberében a mahagóni fa CITES státusza Appendix 3-ról (védett) Appendix 2-re (mégvédettebb) lépett fel. Appendix 1 (legvédettebb) a legkritikusabb egy fafajta számára.

 

Megjegyzések: A mahagóni elérheti a 150 láb nagyságot és 6 láb szélességet, csak a fatörzs lehet 60-80 láb magas. A fa fűrészpora okozhat bőr, szem és légúti irritációt. A gitárkészítők körében nagy népszerűségnek örvend.

 

Hangszín: Amikor felhangoljuk a mahagóni dobot a juharfa dob “tipikus” hangolási módja szerint, látjuk, hogy a mahagóni dob hangjai magasabbak de rövidebb és tisztább hangzásúak. A hang kevésbé terjed, “tompítottan”, nem pedig elfojtva hangzik és nincs sok utócsengése. A dobtest tetején és alján kicsit leeresztve a bőrt, a dob “kinyílik” és így a hangok meghosszabbodnak és alacsonyabbak a juhar dobbal összehasonlítva. Sokkal gazdagabb a hangzása az alacsonyabb hangolás esetében.

 

Dinamikai skála: A hang a dob közepétől kifelé haladva ugyanaz marad, de a szélekhez közelítve több utó csengés jelenik meg. Ez nem meglepő és a dobtetőn ez elég tömör, szilárd hangzású. A dinamikai skálán a pianissimo és fortissimo között is következetes, szilárd a hangzás. A hangszín nem változik, csak a hangerő. Kiváló dinamikák!

 

Hangszín: Nagyjából egyezik a juhar dobéval. A juharfa összehasonlítva az afrikai mahagónival: A mahagóni dob esetében az alacsony frekvenciájú rezonánsokbó kb 20%kal több van, mint a juharfa esetében, a közép és magas frekvenciák egyeznek.

 

Hangolás: Amikor csökkentettük az alsó bőr feszességét, hogy jobban “kinyíljon” a mahagóni, ugyanezen eljárás nem hozott hasonló eredményt a juharfa esetében. A mintául használt juhar dobnál előnyösebb a lazább hangolás. Több hang szólal meg alacsony hangolás esetén.

 

Rezonancia/Elhalás: Rövid és gyors hangok, amikor magasra van hangolva. Lazább hangolás esetén a hang kinyílik és hosszabb, mint a juhar dob esetében. Amikor a bőr szoros, a dob tiszta hangzású egy kis utócsengéssel. Amikor az alsó bőr lazább, “nyitottab” a hangzás és ugyanakkor a hangzás nagyon tiszta marad, de még több utócsengéssel, mint szoros felső bőr esetén.

 

Kereszt ütés: A kereszt ütés és kávás ütés “vastag és “fás” hangzású. Hangmagasság tekintetében alacsonyabbak, mint a juhar dob esetében. A kávás ütés olyan meglepetéssel szolgált, hogy nem hangzott rövidebbnek a juhar dob
kávás ütésénél, mint amilyen a dobhangzás azelőtt volt. Nagyobb a tere egy jó kereszt ütős hangnak, mint a juhar dobon. Két különböző hangzást észleltünk a mahagónin: egy tenor és egy alt fa-darab hangzást. A juharfa csak egy különleges hangzást produkál.

 

Hangerő: Nagyban hasonlít a juhar dobéhoz, de lágyabb hangzással. Nem olyan érdes, vagy “bántó”, mint a juharé.

 

Érzékenység: A dob jól reagál mindenfajta ütésre.

 

Érzet: Hasonló a juhar dobéhoz. Hasonló reagálás és visszajelzések.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak