3.4 A hangszer alapdefiníciója

Ahogy a fentiekben már a hangszercsalád rövid történetében olvashattuk, a pergő dobok a 16. századi amerikai és európai katonai dobokból fejlődtek ki.

 

A dob alsó részén egy csavart fémszálakból, műanyag szálakból vagy állati bélből készült (mint a 16.századi pergődobokon) sodrony helyezkedik el. A felső hártya megütésekor a dobtestben a levegőnyomás hirtelen megemelkedik, mire a sodrony az alsó bőr mentén rezegni kezd. Ekkor egy rövid egyedi csattanó-rezgő hang keletkezik. Ha ezt el kívánjuk kerülni, a sodrony leengedhető. A különböző méretű pergődoboknak természetesen különböző hangjuk van. Az alacsony, vékony pergőknek magasabb csattanó hangjuk van, míg a szélesebb pergők hangja mélyebb, nehezebb. Ez igaz a kisebb átmérőjű hangszerekre is. A legtöbb dobos felszerelése, optimális esetben, több pergődobot tartalmaz.

 

A hagyományos skótduda zenekaroknál használatos pergő egyedisége abban rejlik, hogy a felső bőr belső oldalán is van sodrony, jóllehet néhány más katonai dob is rendelkezik ezzel a különlegességgel. A dobot megszólaltathatjuk a bőr megütésével, amit dobverővel vagy dobseprűvel is megtehetünk. A seprű használata lágyabb hangzású vibrációt eredményez a sodronyokon. Dobverőt használva a dobos a hangszer testét, a kávát, vagy a bőrt ütheti. Ha a bőr és a káva egyszerre van leütve, azt ’rimshot’-nak , kávás játéknak nevezzük. A dobtest drámai hirtelen vibrációja miatt a kávás ütés sokkal hangosabb és határozottabb, mint más ütések.

 

Eredetileg a pergődobok katonai hangszerek voltak a 15. és a 16. században. Többnyire kisdobnak hívták, és általában együtt használták a kisfuvolával, és síppal a svájci hadseregben. A pergődob ma a nyugati világ szinte minden zenei irányzatában jelen van, például kisfuvola-dob zenekarokban, katona-zenekarokban, dob-duda zenekarokban, hogy a ritmusadás meghatározó eszköze legyen. A menetdob hangja klasszikus katonai hang, emiatt került be a klasszikus zenébe, mintegy kiemelve, hangsúlyozva hangszínével az adott műben a katonai utalást. A mai népszerű zenei műfajokban, mint a rock and roll és jazz szintén használva van, mint a hangsúlyozás fő eszköze. A jazzben a pergő legtöbbször más hangszerek támogatására, kísérésére van használva.

 

A pergő (caixa) a meghatározó hangszer a szamba muzsikában: a ’szellemhangok’ folyamatos játéka közben a hangsúlyos ütésekkel rajzolódik ki a fő ritmus. A pergődob alapos használata az extrém metál zenében is megfigyelhető.

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak