2.5.ÜTÖTT IDIOFONOK

Ezeknek a hangszereknek az egyszerű formája, ha két követ egymáshoz ütünk. Ez Nyugat-Afrikában terjedt el, ahol ezeket az embereket elnevezték „sziklazenészeknek”.

Az ütős kolompok nem tartalmaznak nyelvet, ezért egy különálló ütővel lehet őket megszólaltatni. A kolompoknak az ősök kultuszával összefüggő zenei szerepe is van. Ezen kívül az uralkodó táncát is kísérik. A kolompokat egy-két törzs fémből készítette el, míg mások hasított fából, vagy bambuszból faragták ki azokat. A kolompok megtalálhatóak voltak az összes földrészen, ahol állatokat tartottak és meg tudták munkálni a fémet. Népi rituálékban voltak használatosak pl. Magyarországon, a mohácsi busójáráson, valamint Csíkban is használták búcsúkor.

A hangzó edények azok a tárgyak, amiket zenei hangok keltésére használnak fel. Ezek régebben agyagból, vagy növényekből készültek, de manapság használnak fém edényeket is.

Ide tartoznak még résdobok, melyek fából kivájva, vagy bambuszba hasítva készülnek és kézzel, vagy egy másik fával szólaltatnak meg. Ezek a dobok többféle méretben léteznek.

Ebbe a csoportba tartozik még az ütődeszka is, melynek a rezonanciáját úgy tudták növelni, ha egy rezonátor test (hordó, gödör) fölé helyezték.

Egy másik nagyobb csoport a xilofonok csoportja. Ezen a hangszerek népi változatát Ázsián és Afrikán kívül nem igazán használták. Ezek a hangszerek különböző vastagságú, hosszúságú és tömörségű falapokból állnak. A hangmagasságot a falapok hosszával tudják szabályozni. Ha a hanglapokat fémből készítik el, akkor azt már metallofonnak nevezzük, de ezek a hangszerek Délkelet-Ázsiában terjedtek el. A xilofonok hanglapjainak a száma is változó lehet. A legegyszerűbbek az egytől négyig terjedő számúak, de léteznek huszonegy lapos xilofonok is. Ezeket a hangszereket általában sorban hangolják. A hangolás nagyban függhet a fa minőségétől és attól, hogy milyen hangsort szeretnének kialakítani és ezen kialakított hangsorok után kapták a nevüket. Ilyen módon a xilofonokból fejlődött ki az amadinda, ami egy dó alapú pentaton hangsorú tizenkét hanglapos xilofon.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak