Miértek

Az új oldal indulásával kapcsolatos visszajelzések alapján sokan kíváncsiak a miértekre, alábbi írás tehát azért született, hogy tisztán lássatok.

A RitmusDepo-t ezelőtt 10 évvel legjobb barátommal Barabás Danival hoztuk létre. Az eredeti ötlet az volt, hogy csináljunk egy olyan oldalt, amiben ő kiélheti újságírói vénáját, én pedig a honlapkészítő tudásomat. Már csak az hiányzott, hogy mi legyen ennek az oldalnak a témája. Mivel sok zenész között mozogtunk és akkoriban dob(os)fanatizmzusom épp a csúcsa felé közelített, Dani viccből felvetette, hogy legyen egy dobos oldal. Jót nevettünk ezen, mert nem lehetett komolyan venni az ötletet, de két óra múlva a RitmusDepo mai alapja egy papír cetlin létre is jött.

 

Pár hét elteltével elkészült az oldal szerkezete, arculata. És a 2002-es Ceglédi Gálára már úgy mentünk, hogy az oldal rajtra készen állt. Természetesen az oldal létrehozásakor sok mindenkivel egyeztettünk az igényekről, sok segítséget kaptunk a szakma nagyjaitól.

 

Ceglédre már kész szerződéseket vittünk, hogy ott hirdetőket szerezzünk és a bejövő pénzt, amit addig az oldalra költöttünk vissza is tudjuk szerezni. Igaz nagy kiadások nem voltak (bár akkor 22 éves voltam, tehát minden fillér számíthatott, gondolhatjátok…). A fórum, az apró leprogramozása került pénzbe, illetve a webhosting szolgáltatás. Aki járt már a ceglédi Gálán az tudhatja, hogy nem ez a szerződéskötések helyszíne és különösen nem egy épp induló oldalnak. Azóta erre emlékezve jókat szoktunk nevetni Danival.

 

Pár hónap elteltével a RitmusDepo beindult. Egyre több felhasználó lett, egyre több apró, egyre több hír. Mivel az oldalt Danival mind a ketten munka/tanulás mellett csináltuk, így az energiáink végesek voltak. Odáig soha nem jutottunk, hogy hirdetőket szerezzünk az site-ra. Erre sem időnk, sem kedvünk nem volt. De talán főleg mégis csak a kedv hiányzott.

 

Három év után éreztük, hogy az oldal már nem tud statikus környezetben maradni. Így kerestünk egy olyan céget/személyt, aki leprogramozta ingyen az egészet úgy, hogy nekem üzleteket kellett cserébe vinnem a cégnek. Ez úgy ahogy teljesült is, de az oldal további finomítgatása a programozó szabadidejéből vett el, mi pedig cserébe nem tudtunk adni semmit, hiszen a hirdetések száma ekkor sem nőtt igazán. Csak, hogy lássátok, abban az időben is egy ilyen volumenű portál elkészítése durván 300.000 forintba került volna (manapság a duplája). Ennyi pénz pedig nem állt rendelkezésünkre.

 

A lelkesedésünk ebben az időben még mindig töretlen volt. Jártunk a dobos rendezvényekre, fotóztunk, írtunk, CD-t készítettünk, a Szigeten programot szerveztünk, pólót készítettünk. Mind ezt azért, mert céljaink időközben átalakultak: hittük, hogy egy jó célt szolgálunk, hogy hiánypótló oldal vagyunk. Persze egy-egy hirdető fel-felbukkant az oldalon, de ezek a bevételek épp hogy fedezték a költségeinket.

 

2009-ben Dani úgy döntött, hogy kiszáll a Depóból. Nem volt mi motiválja. Egyedül maradtam, azaz teljesen persze nem, hiszen akkor ott voltak már Samy és Levi, akik sok erőt adtak ahhoz, hogy ne hagyjam magára úgy az oldalt, ahogy van.

 

Ez idő tájékán pár jobban fizető hirdetés megjelent a Depón, így félretudtunk tenni annyi pénzt, hogy az oldalt egy nagyon komoly és megbízható céggel megújítsuk. A tervek elkészültek. Az oldal szinte kilövésre készen állt., amikor puszta magánéleti okok miatt nem volt erőm elindítani az oldalt – nem azért mert annyira rosszul alakultak a dolgaim, épp ellenkezőleg -, nem volt kedvem foglalkozni az egésszel. Egyedül maradtam és senki nem vállalt fel a RitmusDepo-ban akkora szerepet, hogy kilendítsen. Ezt csak tetézte, hogy Juli lányom nemcsak, hogy megfogant, de egy évvel ezelőtt meg is született, és azóta…

 

Ha nem jön Korompay Zsolt a fúzió ötletével, akkor lehet, hogy most is a hőn szeretett régi oldal lenne fenn. Ugyanis, ha Zsolttal nem is jött össze az együttműködés, Mucsi Gergővel igen. Együtt gyúrtuk át a régi ötleteket újjá és alakítottunk ki számos új tartalomnak való helyet. Hatalmas munka volt. Megérte.

 

Ha Gergő nem lenne, nem lennének hírek és bár sokan mondjátok, hogy a Depósok csak a fórum és az apró miatt nézik az oldalt, ez azért nem teljesen így van. A napi több, mint 1300 egyedi látogató nem csak a dobos/ütős társadalom adja ki.

 

Amúgy a felállás az anyagi javakat illetően változott. Gergő fizetést kap a Depótól, az eddig bejött hirdetésekből félretett pénzből. Ez már a Depó új szellemiségét mutatja. Nem szeretnék senkitől szívességet kérni, mert annak, mint tudjuk nem jó a vége. Én továbbra sem ebből élek, sőt…

 

Amit valószínűleg most nem láttok, hogy a mostani RitmusDepo-ban van lehetőség. Többek között az, hogy áll mögöttünk egy olyan programozói háttér akiben nagy tudás van (még akkor is, ha vannak hiányosságai a mostani oldalnak), illetve, hogy terveink szerint a jövőben mindig tudunk majd elég pénzt elkülöníteni azokra a fejlesztésekre, amikre igényünk/igényetek van. És ez a legfontosabb, mert ezt a lehetőséget a régi oldal nem hordozta magában. Mint ahogy Gergőt sem.

 

Ezért tudtunk most megújulni. Mert lett valamennyi pénz. Mert lett egy új ember, akinek az ötletei frissek és tudatosak. Mert ő most úgy akar tenni valamit a szakmáért, ahogy mi 10 éve akartunk. Ez a lendület sokat számít nagyon.

 

Átgyúrtuk az egész oldalt, minden rovatnak minden cikkét, a galériákat, mindent. Két dolog volt, amit nélkületek nagyon nehéz lett volna tesztelni: a fórumot és az aprót. Ez négyünknek több hétig tartott volna, míg Nektek kb. 3 nap volt csak. Más részről egyszerűen úgy éreztem, hogy, ha most nem kerül ki a Depó, akkor örökre lehúzhatjuk a rolót. Szóval ezúton is köszönjük a tesztelést és tuti, hogy nem kell hónapokat várni a hibák javítására! Sőt…

 

Azért kérem megértéseteket/türelmeteket vagy akár segítségeket/együttműködéseteket, mert a Depó értetek akar lenni. Számotokra akar adni valamit úgy, hogy egyelőre sem én, sem Levi, Samy az ég egy adta világon semmit nem kapunk ebből, maximum annyit, hogy jó érzéssel alszunk el este, hogy a RitmusDepo van.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak