25 éve hunyt el Buddy Rich

Április 2-án volt 25 éve, hogy elhunyt minden idők egyik legnagyobb dobos legendája, Buddy Rich. Ebből az alkalomból "Buddy Rich 25th Anniversary Memorial Concert" címmel nagyszabású koncertet rendeztek Londonban, a Palladiumban.

Buddy Rich 1917. június 30-án Bernard B. Rich néven született New York City Brooklyn negyedében. Már tizennyolc hónapos korában elindult a karrierje, amikor már színpadon állt dobos és sztepptáncos gyereksztárként show-műsorokban dolgozó szülei oldalán. Alig négyévesen a Broadwayre kapott szerződést, így lett a második legjobban fizetett gyereksztár a világon. 11 esztendős korában megalakította első együttesét, az elkövetkező években a New York-i klubok gyakori vendége volt. Dobolni autodidakta módon tanult.

 

1937-ben ismerkedett meg közelebbről a jazz zenével, amikor Joe Marsala szerződtette együttesébe. Később számos kiemelkedő jazz muzsikus bandájával játszott, így Bunny Berigan, Harry James, Artie Shaw és Tommy Dorsey társaságában. Katonai szolgálata után ismét Tommy Dorsey-val játszott, majd megalakította saját big bandjét, amelyet egészen a negyvenes évek végéig fenntartott.

 

Rock elemeket is beemelt a zenéjébe, ami jelezte, mennyire rugalmasan képes alkalmazkodni a közönség ízléséhez. Buddy Rich ragyogó technikáját sohasem vitatták a szakértők és a kollégák, bár némelyek hatásvadászattal vádolták. Legendásan maximalista volt, zenészeitől is száz százalékos teljesítményt követelt, ezért sokan hajcsárnak tartották, aki keményen megmondta a véleményét.

 

Három Grammy-jelölés mellett övé lett a Grammy Presidents Merit Award, doktorává fogadta a híres bostoni Berklee zeneiskola, beválasztották egyebek közt a Downbeat és a Modern Drummer szaklap dicsőségcsarnokába.

 

(Jazz zenészek lexikona/Fidelio)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak