Rajasthan Blues a Jazzműhelyben

Babos Gyula új formációját a BALANcE-t ezúttal a Müpa Fesztivál Színházában láthatjuk-hallhatjuk, június 9-én, 19.30-tól. A Rajasthan Blues című koncert a legősibb, legautentikusabb forrását tárja fel a roma zenének, mégis mindvégig a zenészek anyanyelvén, a jazz által szól a közönséghez Babos Gyula kompozícióiban.

 

Közreműködik: Babos Gyula – gitár, Lantos Zoltán – hegedű, Balogh László – dob, Jellinek Emil ’Emilio’ – ének, ütőhangszerek, Ávéd János – szaxofon, Fonay Tibor – basszusgitár

 

Babos Gyula mozdulatlan utazó. Folyton új erőre kapó lelkesedéssel, energiával és mesélési vággyal kutatja a zene eredetét önmagában, de az őt érő számtalan külső hatás feldolgozása által is mindig a saját gyökereihez tér vissza. Pályája kezdetén, a Rákfogó és a Saturnus zenekarok élén a virágkorát élő jazz-rock foglalkoztatta, melynek a leggyakrabban fúzióként említett továbbélése a mai napi meghatározza zenéjét; mindeközben a kezdetek óta önnön zenei örökségét is megszólaltatta benne. Babos egyik legfontosabb albuma, a Blue Victory, mely 1994-ben látott napvilágot, és 12 országban forgalmazták, olyan muzsikusegyéniségeket vonultat fel, mint a dobos Terri Lyne Carrington, a basszusgitáros Victor Bailey, a néhai ütőhangszeres George Jinda és Szakcsi Lakatos Béla. Kiemelkedő népszerűségnek örvendett 1997-ben létrehozott formációja, a Babos Project Romani, amely már nevében is jelzi a roma zenei elemek fontosságát a csapat és vezetője számára. Fontos mérföldkő volt Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres vendégszereplése a zenekar Hetvenöt perc című koncertlemezén. Az újjáalakított zenekar 2005 óta Babos Project Special néven dolgozik tovább, ám a gitáros közben egy egészen új hangzást hozó kvintettel, s velük egy új lemezzel is előáll 2011 végén. Az Utazás elnevezésű lemez és a Rajasthan Blues című koncert a legősibb, legautentikusabb forrását tárja fel a roma zenének, mégis mindvégig a zenészek anyanyelvén, a jazz által szól a közönséghez Babos Gyula kompozícióiban.

 

Jegyárak: 1800 Ft, 3300 Ft, 4200 Ft

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak