A hónap témája – Effekt cintányérok

Unod már a szokványos cintányér hangokat? Úgy érzed, ideje lenne kicsit különlegessé tenni a zenédet? Valami egyedire vágysz? Ha ezek bármelyikére igen a válaszod, akkor olvasd el a cikket, és szólj hozzá, hogy Te mit használnál, vagy már használsz szívesen!

 

Ma már sok cintányér elérhető, amelyekkel a szerelésed hangzása messze felülmúlhat egy hagyományos crash/ride/hi-hat összeállítást.

Talán a legismertebb és legáltalánosabb körben használt effekt tányérok a kínai cintányérok.
A kínai cintányérok fő jellemzője, hogy a külső pereme a tányér fő ívével ellentétes irányba hajlik. Leginkább lefelé ívelt szélének domború felét ütve használják, de gyakran előfordul konkáv felükkel felfelé is. Ezek a cinek sötétebb, dúsabb hangzást képviselnek, típustól függően hosszabb-kevesebb lecsengéssel. Nagy népszerűségnek örvendett a ’70-es években. Ma már széles választékban kaphatók számos márkában és méretben.

A splash cintányérok gyakorlatilag kisebb változatai a crash cintányéroknak. Általában 4 "-10" átmérőjűek. A splash tányéroknak gyors és fényes csengésük van, rövid zengési idővel. A zenében sokszor a crash túl sok lenne, ilyenkor jön jól a splash tányér, ami egy rövidebb, világosabb színű hangsúlyt tud adni.

A Sabian APX Ozone, a Zildjian EFX cintányérok, és a Meinl Generation X Trash tányérokban lyukakat is találhatunk, amelyekkel szárazabb hangszín, és rövidebb lecsengés érhető el. Ezeket valahol a crash és a kínai cintányér közé helyezhetjük hangzásban. A Meinl Filter China is „lyukas”, ezért a hangja csendesebb, és rövidebb, mint egy hagyományos kínai cintányérnak.

Ha több cintányért helyeznek egymásra, kettő vagy akár több rétegben is, akkor egy gyors, koncentrált, „fehér zaj-szerű”, sistergő hangot kapunk. Ezek közé tartozik többek közt a Sabian Chopper, Meinl Generation X Signature Benny Greb Trash Hat, Meinl Generation X X-treme Stack Effects, Sabian Mike Portnoy Stax Max Pack, Paiste Noiseworks Triple Raw Smash cintányér készlet, és a Meinl Generation X Electro Stack 8 "és 10" Effects. Ezeknek a kemény, szinte elektronikus hangzásoknak ideálisak a modern műfajok, mint a techno és a drum’n’bass.

Végül, számos olyan fém ütőhangszer is kapható már, ami már túlmutat a hagyományos cintányérok fogalmán. Ilyen a Zildjian Spiral Trash Effects cintányér, ami egy lógó fém spirál, mellyel hullámzó hangokat hozhatunk létre. A Factory Metal Percussion számos cintányér-szerű fém hangszert készít, amelyeket hagyományos cinállványra rögzíthetünk, ezek között találhatunk harangokat, csengőket és egyéb effekteket is.

A Hammerax teljesen egyedi hangszereiről ismert, fémes hangjával szinte túlvilági tartományokba viszi a hallgatót. Bármely dobos, ütőhangszeres vagy akár egyéb hangszeres, aki szeretné bővíteni zenei hangszínkészletét, ezekben a különleges effekt cintányérokban biztosan megtalálja azt a hangzást, amit keres.

 

 (A www.musiciansfriend.com cikkének felhasználásával készült)

 

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak