100 éve született Beamter “Bubi” Jenő

Beamter Jenő, a magyar szvingzene legendás alakja, vibrafonos, dobos, zeneszerző, zenetanár, 1912. augusztus 7-én született és 1984. január 14-én hunyt el Budapesten.

 

1930-ban érettségizett, zenei tanulmányait magánúton végezte. Kezdettől fogva dobolni szeretett volna, ám szülei először hegedűtanárt fogadtak mellé. Hét évig hegedült, majd már érettségi után Raubál Vilmos, az Operház tagja tanította ütőhangszerekre.

 

Élettel teli, szenvedélyes játéka hamar ismertté tette. 1935-ben a Smiling Boys zenekarba került, és ezzel az együttessel készítette első jazz lemezfelvételeit. A későbbiekben Martiny Lajos különböző jazzformációi (1939-1959), a Horváth Jenő vezette Radiola jazzegyüttes (1940), Vécsey Ernő együttese (1940), a Herrer együttes (1943), a Durium zenekar (1946), a Tabányi és szólistái elnevezésű együttes (1947-1949), Gyulai Gaál János kisegyüttese (1959), a Deák Big Band (1980) és a Szabó-Beamter duó voltak pályafutásának jelentős állomásai. Legfontosabb munkahelyei a Zanzibár mulató, az Arizona mulató, az Országház grill, a Bristol (későbbi Duna) bár, a Póló bár és az EMKE kávéház voltak. Az EMKE kávéházban a Tabányi együttessel például olyan sztárokat kísért, mint Honthy Hanna, vagy a két Latabár. Az együttesben az idősebb, majd az ifjabb Pege Aladár bőgőzött, és Kovács Gyula dobolt.

 

Beamter Jenő vendégszerepelt Ausztriában, Svájcban, NDK-ban, Angliában, Jugoszláviában. Az 1970-es években a Kennedy Centerben Barbra Streisanddal és Frank Sinatrával lépett fel közös showműsorban.

 

A Magyar Rádióban tizenöt éven át szinte minden vasárnap élő adásban muzsikált Tabányi Mihállyal. A Rádió számos felvételét őrzi.

 

1942-ben munkaszolgálatosként vitték ki a frontra, a Don-kanyarba. Századából hárman maradtak életben. A 188-as lágerbe került, ahol egy idő után színielőadásokat is szervezett a katonáknak. A táborban találkozott Örkény Istvánnal, aki A lágerek népe című kötetében (1947) novellát írt róla Bubi címmel.

 

Emlékét Seress Rezsővel közös emléktábla őrzi Budapesten, a Dob utca 46/b-ben.

 

(Fidipédia)

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak