A hónap témája: Dobbőrök

A dobbőr a dob legfontosabb része. A nem megfelelő bőr használata gyakran rossz hangást eredményezhet. Szóval hogyan is győződjünk meg arról, hogy a dobunk az általa lehető legjobb hangot produkálja? Egyrészt úgy, hogy a stílusunkhoz megfelelő dobbőrt választunk.

Manapság a dobbőr gyártó cégek között nagy a verseny, ezért előfordulhat, hogy elkavarodunk a sok hasonlóság illetve különbség, leírás és kifejezés láttán.

 

Nehéz eldönteni melyik dobbőr jó, vagy nem jó. A legtöbb márka, legyen az Evans vagy éppen Remo, kiváló minőségű bőröket készít. Nagyon szubjektív döntés, hogy ki milyen hangzással szeretne megszólalni. Egyrétegű, kétrétegű, bevonatos (coated) vagy anélküli (clear) csak néhány példa a kapható változatokból.

Ahogy feljebb is említettük, a bőr kiválasztása egyéni döntés. Ha rock dobos vagy, akkor érdemes egy tartósabb, teherbíróbb bőrt választani, hangosabb és fényesebb hangzással. Ha jazz dobos vagy, akkor valószínűleg melegebb hangzásra vágysz. Fényesebb, világos hangszínért válassz egyrétegű bőröket, amelyek magas rezgésükkel kihozzák a dobtestek természetes hangját. Meleg, sötét hangok eléréséhez kétrétegű bőrt célszerű választani. Ezek nagyon jól ellenállóak, tartósak, a megfelelő hangszín és ütésérzet kellemes arányát biztosítják.

Némely bőrön gyűrű vagy egy kisebb körlap is van a közepén. Ezek a bőrök kiválóan alkalmasak konkrét hangmagasságra hangoláshoz. Többe kerülnek mint az átlag, de a bőr így megerősítve hosszabb élettartamú is lesz.

 

(A www.rockdrummingsystem.com cikkének felhasználásával készült.)

 

Néhány a dobbőr gyártó cégek közül:
Remo, Evans, Aqurian, DW (Drum Workshop), Ludwig-Musser, Yamaha Drum heads, Attack, Bear Percussion, Columbia Products International, Coreelo, Cozmo Graphics, Custom Skins, Drum Art, Earthtone, Halifax & Co, HeadFx, Head First, Honsuy, Rockenhedz, RMV, Vellum Head Co., Vintage Logos.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak