Dobbőr – Hogyan készül?

Dobbőrt eddig számos anyagból készítettek már. Legyen az természetes vagy mesterséges eredetű, a készítők célja minden esetben az, hogy megkönnyítsék a zenészek dolgát és ezzel egyidejűleg segítsenek a megfelelő hangzás kialakításában. A tudomány fejlődésével a dobbőr készítés is fejlődött, felhasználva a mindenkori legmagasabb technikai lehetőségeket. Íme néhány hasznos információ és videó arról, hogy hogyan és miből is készül a dobbőr.

 

Miből?

 

– Állatbőr: Az 1950-es évekig az általános gyakorlat a kifeszített, kiszárított állatbőr használta volt.

 

– Poliészter: Chick Evans fejlesztette ki az első műanyag bőrt 1956-ban. Ezek a műbőrök olcsóbbak, erősebbek, és kevésbé érzékenyek a környezeti változásokra , mint az állatbőrből készültek.

 

– Mylar: A Remo Drum Company alkalmazta először ezt az anyagot 1957-ben, ami szintén egyfajta műanyag fólia. A mylar tudományos megfogalmazásban polietilén-tereftalát (PET) alapú átlátszó, rugalmas poliészter fólia, ami rendkívül ellenálló. Később ez az anyag vált standardá a későbbi dobbőr gyártás során.

 

– Kevlar: Az aramid (aromás poliamid) szálak a hőálló és erős, szintetikus szálak csoportjába tartoznak, melynek egyik forgalmazott típusa (márkája) a Kevlar. Nagyfokú energiaelnyelő képessége miatt munkavédelmi ruhák, kesztyűk, versenyhajók, vagy golyóálló mellények, páncélok, készítéséhez is használják. A menetdobok bőreihez is használják ezeket az anyagokat, nagy terhelhetőségük és ellenálló képességük miatt.

 

Hogyan?

 

Íme néhány videó, amely ha nem is egészében, de részben bemutatja a dobbőr készítésének mozzanatait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak