Ramadán és Holdünnep között

Világzene, világkonyha, világtánc – a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület Ramadán és a Holdünnep közé eső, multikulturális estjén a világ legkülönbözőbb tájaival ismerkedhetnek az érdeklődők. Lesz Népek Hangszerei interaktív kiállítás, brazil capoeira bemutató, távol-keleti táblajátékok, dél-amerikai csörgő készítés, afrikai dob tanítás, este pedig változatos világzenei koncertek. Fellép az egzotikus hangszereket felvonultató, arab és afrikai dallamok találkozásából született AfroSamato és a kolumbiai-magyar koprodukció David Dely és a Tumba y Quema együttes, ahol közreműködik Shango Dely virtuóz kongajátékos is. 2012. szeptember 21. 17 órától, a Mika Tivadar Mulatóban (1075 Bp. Kazinczy u. 47.). A belépés ingyenes!
 

 

A családias hangulatú rendezvény egyben előfutára a Szomszéd Család – Next Door Family projektnek, mely keretében 2012. novemberében Európa-szerte hét országban ülnek asztalhoz bevándorló és helyi családok, hogy az „Éljünk együtt és ne csak egymás mellett” elv szellemiségét követve egy közös vasárnapi ebéd keretében ismerkedjenek egymással. A projektben hazánkat képviselő Menedék Egyesület a szeptember 21-i multikulturális est keretén belül a kultúrák megismerése mellett arra buzdítja a világra nyitott látogatókat, hogy családjukkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy segítsen lebontani a korlátokat, véget vessen a kölcsönös elszigeteltségnek és baráti köteléket hozzon létre bevándorló és helyi családok között.

 

Részletes program:

 

Gyerekfoglalkozás

17 órától – Ismerős ismeretlenek

 

A játékos foglalkozás során a gyerekek a világ számos régiójáról kaphatnak képet az adott régióra jellemző kulturális sajátosságok megismerése által. Lesznek távol-keleti táblajátékok, kínai kívánság lampion és dél-amerikai csörgő készítés, közös meseolvasás különböző népek meséiből és játékos vetélkedők, kvízek a helyszínen rendezett fotókiállítás kapcsán.

 

Kiállítás

A Menedék Egyesület fotókiállítása

 

Az egyesület korábbi Vasárnapi Ebéd elnevezésű kezdeményezéséről készült válogatás, mely bemutatja a vidám hangulatú közös étkezéseket helyi és bevándorló családok között.

 

Népek Hangszerei – Ethnosound hangszersimogató

 

Az Ethnosound világzenei hangszerbolt kiállítóstandján a világ minden tájáról származó egzotikus hangszerekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Kötetlen beszélgetés keretében megismerhetik a hangszerek eredetét és használatát, amiket a helyszínen ki is lehet próbálni, meg lehet szólaltatni.

 

Gasztronómia

18 órától – Világkonyha ételkóstoló

 

Világkonyha ételkóstoló a nagy sikerű „Így főzünk mi” című szakácskönyv alapján, melyet Mautner Zsófia (a Chilli&Vanilia gasztroblog szerzője) szerkesztett a Menedék Egyesület egy korábbi kezdeményezése keretében. A vendégek ez alkalommal egy jelképes összegért hatféle nemzet ízvilágába nyerhetnek betekintést.

 

Tánc és mozgás

19:00 – Zenés Capoeira-bemutató

 

A brazil Formado Marcelo és csapata, a Capoeira Água de Beber a dél-amerikai ország egyik védjegyének számító mozgásművészetet, a capoeirát mutatja be, mely a szemlélői számára akrobatikus harci tánc és művészi rituálé egyben, művelői számára pedig életforma és az afro-brazil kultúra és életérzés megtestesítője.

 

Workshop

19:30 Afrika-dob-tanítás Abdul Azizzal és Ibróval

 

Igazi tüzes afrikai ritmusokat tanulhatnak az érdeklődők a budapesten élő két dobmester, Abdul Aziz (FR) és Cheikh Ibrahima Fall, „Ibro” (SEN) workshopján, melyen a tradicionális nyugat-afrikai ütőhangszerek játsszák a főszerepet. A profi szólisták által vezetett közös dobolás magával ragadó élménye segít kilépni a hétköznapok forgatagából, fejleszti a kreativitást, koncentrációt és önbizalmat, de legfőképpen örömöt és felszabadító érzést ad a teljesen kezdőknek és tapasztaltabb játékosoknak egyaránt. Nem véletlen a workshopon használt és egyben a legelterjedtebb afrikai ütőhangszer, a djembe (dzsembe) elnevezése is, ami örömöt, élvezetet jelent.

 

Koncertek

21:00 AfroSamato! (FR/SEN/MOR)

 

A francia-antillákról származó Abdul Aziz, a szenegáli Ibro és a marokkói Saïd Tichiti különleges világzenei triója az afrikai és arab dallamok és ritmusok találkozásaiból született. Autentikus zenei motívumokból építkező koncertjeiken olyan egzotikus hangszerek szólalnak meg teljes összhangban, mint a hipnotikus hangú afrikai hárfa, a kora, a hagyományos afrikai xilofon, a balafon és az észak-afrikai gnawa törzsek hagyományos pengetős hangszere, a guembri. A fülbemászó dallamok kezdetben meditatív, majd egyre fokozódó ritmusú lüktetése varázsszőnyegként repíti a hallgatóságot a távoli kultúrák világába.

 

22:00 David Dely és a Tumba y Quema!
Vendég: Shango Dely

 

A tradicionális dallamok után egy igazi fúziós produkció táncoltatja a közönséget. David Dely és együttese, a Tumba y Quema! az „Egység a sokféleségben” szellemiségében kísérletezik a világ kultúráinak ritmusaival és zenei stílusaival, s alakítja ki egyéni megszólalását. Zenéjük hangulatát a Kolumbiában és a karibi térségben honos afro-latin zenei stílusok határozzák meg, de helyet kap a rock, a hip-hop, a reggae és az afro-beat lüktetése és a jazz-szólamok játékossága is, ezek különleges elegye igazi felpezsdítő hatással van az emberre. A koncerten közreműködik a virtuóz kongajátékos Shango Dely is.

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak