Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XIII.

Szeptember 29-én, 20 órakor Arnab Chakrabarty sarod játékát hallhatjuk amely később kiegészül Debasish Sarkar tablakíséretével, majd Vinayak Chittar szitárjátéka következik. Végül a három zenész együtt lép színpadra. Három koncert egy este a Trafóban!

 

Vinayak Chittar- Szitár
Vinayak Chittar az egyik legvirtuózabb és legkülönlegesebb tagja a Imdad Khani gharana-nak. Zenéjében a rága rendszerének olyan mélységei szólalnak meg, ami ritka a hangszeres előadóknál, miközben a technikai kifinomultság magasiskoláját is képes bemutatni. Vinayak Chittar kiváló zenei arányérzéke teszi különleges előadóvá, melyben a rága már nem is zeneműként, hanem elmesélendő történetként szólal meg a zene nyelvén. Vinayak Chittar 22 éven keresztül csak tanult és gyakorolt. Mesterei Pandit P G Parab és Pandit Arvind Parikh voltak. Vinayak abban a szerencsében is része volt, hogy magától Ustad Vilayat Khan-tól is tanulhatott. Az elmúlt hét évet a játéktechnikája tovább fejlesztésével, tökéletesítésével töltötte.

 

“Vinayak Chittar zseniális játéka azt a benyomást kelti, mintha a világhírű Vilayat Khan szitárjátéka éledne újjá.” – Times of India (2008)

 

Arnab Chakrabarty – Sarod
Arnab Chakrabarty generációja egyik legvirtuózabb és legismertebb Sarod-játékosa. Míg előadási rendszerben a hagyomány követője, addig technikailag képes volt megújítani a Sarod hangszerjátékát.
Arnab a Sarod legnagyobb mestereitől tanult, mint Pandit Brij Narayan, Pandit Buddhadev Das Gupta, és Kalyan Mukherjea professzor. Közülük Mukherjea volt a legnagyobb hatással Arnab játékára és zenei szemléletére. Das Gupta és Mukherjea által Arnab egy elfogadott és fontos tagja lett a Shahjahanpur leszármazási láncnak, amely olyan nagyságokat adott a 20. századi indiai klasszikus zenének, mint a legendás Pt. Radhika Mohan Maitra. Arnab számos Indiában és az Egyesült Államokban készült film zenéjében működött közre, mint pl. a a 2005-ben Oscar díjas Born into Brothels c. dokumentumfilm.

 

"Egyike a hindusztáni zene legfénylőbb csillagainak…" – Time Out Magazine, Mumbai (2006)
"A Sarod igazi csodagyereke…" – The Hindu, New Delhi (2001)

 

Debasish Sarkar – Tabla
Debasish Sarkar Kalkutta egyik legvirtuózabb tablajátékosa. Jelenleg az All India Radio alkalmazásában áll. Két legendás tablajátékos Pandit Kanai Dutta és Pandit Jnan Prakash Ghosh voltak mesterei.

1980-ban, 17 éves korában nyerte meg az All India Radio komolyzenei versenyét. Ettől kezdve felfelé ívelt a karrierje. Gyakorlatilag India minden híres zenészét kísérte játékával és India minden színpadán szerepelt szólistaként. Kristálytiszta technikájáról, és kiváló zenei arányérzékéről híres. Nem hiába lett zeneszerzőként is elismert India szerte.

 

Időpont
2012.09.29. 20:00

 

Időtartam
120 perc

 

Helyszín
Trafó Nagyterem

 

Jegyár
elővételben: 3000 Ft / aznap: 3500 Ft

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak