A szférák zenéjét játsszák

Az őszi idény egyik legizgalmasabb fellépésének ígérkezik az új-zélandi Orchestra of Spheres (azaz: Szférák Zenekara) koncertje az A38 Hajón. A hihetetlen ruhákban és külsőségek között, egzotikus hangszerekkel fellépő excentrikus freejazz-ethno-pszichofunk zenekar kaleidoszkópszerű változatossága egyedülálló élményt nyújt.

 

Orchestra of Spheres (NZL)
Quantum Cowboys
2012. október 7., vasárnap 20h
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 2000 Ft, elővételben: 1500 Ft. A koncertre kombinált jegy is kapható 3500 Ft-ért, ami az előző napi Hidden Orchestra fellépésére is érvényes. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

 

Ha a szféráknak van zenéje, akkor zenekara is kell legyen – és van is, bár a középkori zeneesztéták minden bizonnyal nem négy színes ruhába öltözött, elborult pszichofunkot játszó új-zélandi őrült brigádjának képzelték. Az Orchestra of Spheres muzsikája tényleg univerzális, abban az értelemben mindenképp, hogy a zseniális muzsikusok a létező összes zenei hagyományt igyekeznek belezsúfolni produkciójukba. Az új-zélandi zenekar lényege a villódzó, kaleidoszkopikus változatosság, amibe simán belefér az avantgárd dzsessz, az angolai kuduro, a glam-rock, a szinti pop, a repetitív minimalizmus, a gamelán zene, a Motown sound, a noise és még ki tudja, mi minden.

 

Mindehhez speciális hangszerek járnak. Egy Orchestra of Spheres-koncerten kiderül, hogy milyen jól megfér egymás mellett a theremin és a saját készítésű kekszdobozgitár, az elektromos basszusharangjáték és a káoszpad, a „szexegér marimba” és a bendzsó. Nem csoda hát, hogy az együttes koncertjei – kiegészülve a varázslatos jelmezekkel, nem csak egyedi hanghatást, de igazi vizuális élményt nyújtanak.

 

Bár az előadás a felszínen gegekkel telepakolt, végtelenül szórakoztató produkció, az Orchestra of Spheres nagyon is komoly vállalkozás. A koncepció szülőatyja, Daniel Beban a kortárs új-zélandi muzikológusok-zeneszerzők fiatal generációjának legnevesebbje, aki rengeteget tett a térség népzenekincsének feltárásáért és újraélesztéséért. Az ő személye és tudása ad igazi mélységet az Orchestra of Spheresnek, aminek koncertje az őszi idény egyik legizgalmasabb eseménye az A38 Hajón.

 

A zenekar tagjai
Baba Rossa: kekszdobozgitár, szexegér marimba
E=M303: harangjáték
Jemi Hemi Mandala: dob
Mos Iocos: billentyűsök, gamelán hangszerek
 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak