A hónap témája: Dobverők

A sok elérhető verő típus és márka között könnyen eltéved, aki nem tudja melyik dobverő az, amelyik hozzá és a stílusához leginkább illik. Ha a cintányérod nem úgy szól, ahogy szeretnéd, vagy a verőid túl gyorsan eltörnek, elképzelhető, hogy nem megfelelő dobverőt használsz.

Milyen fából?

A helyes verő kiválasztásához először a megfelelő fafajtát kell megtalálnunk. Leggyakrabban három-négy fafajtát használnak a verők készítéséhez.
Juhar – A juhar anyaga könnyű, és nagyon rugalmas. Ez a fafajta kiváló energiaelnyelő képességű, így kevésbé érzed a kezeden az ütéseid erejét.
Hickory – A hickory egy Észak-Amerikában őshonos fafajta. Kiemelkedő jellemzője a keménysége, ami megkülönbözteti a többi arrafelé őshonos fa közül. A legelterjedtebb faanyag, nagyon jó energiaelnyeléssel és rugalmassággal.
Tölgy – Nagy sűrűségű fafajta. Nagyon erős, nehezen törik, viszont az ütések rezgéseit nagy mértékben lehet a tenyérben érezni, ugyanis a tölgynek gyenge az energiaelnyelő képessége.
Gyertyán – És természetesen ne hagyjuk ki a sorból a gyertyán dobverőket, amelyek kiváló rugalmassággal rendelkeznek, könnyűek, de viszonylag puha anyagúak, könnyen törnek.

 

A verő feje

Második lépésként a verő fejformáját kell kiválasztani. Anyagát tekintve alapvetően két fajtát határozhatunk meg: a műanyag és a fa fej. A fa fejű verők használata a legelterjedtebb. Egyetlen hátránya viszont, hogy intenzív használat során könnyen lepattanhatnak darabok a fejből, így rontva a hangminőségen. A műanyag fej előnye, hogy a cintányér hangja tisztább, csengőbb lesz, és a verő visszapattanása (rebound) is jobb, illetve könnyebb lesz. Tökéletesek stúdiófelvételekhez, amikor azt szeretnénk, hogy a cintányérok szépen csengjenek. Komoly probléma viszont, hogy előfordulhat, hogy leesik a feje: ez legfőképp koncert közben okozhat igazán bosszúságot… Elektromos dobokon célszerű műanyag fejű verővel játszani, mivel a fa verők feje könnyen szálkásra törik, és így felsértheti a dobokat, bőröket.

Méret

A fentiek után már csak a megfelelő méret kiválasztása maradt. A különböző gyártók azonos elnevezésű verői nem pontosan egyeznek; pl. észrevehető különbség van a Vic Firth 5A és a Zildjian 5A verők között. A gyártók tulajdonképpen ugyanazt a szabványt követik, a verők hasonlítanak, közel ugyanolyanok, de mégis egyedi jellemzőik vannak.

 

Három fő szabvány típus terjedt el:

 

7A – Vékony, könnyű verők, könnyed, lágyabb hangot adnak a dobon. Jazz dobosoknak és fiataloknak ajánlott.

 

5A – A leggyakoribb típus. Közepes vastagsága lehetővé teszi a halk és az erőteljesebb játékot is. Rock doboláshoz kiválóan alkalmas!

 

2B/5B – Vastagabb verők, mint az átlag. Lehetővé teszi, hogy hangosabban, testesebben szólaljanak meg a dobok, ezért a heavy rock és a keményebb műfajok kedvelőinek ajánlott.

 

 

(a www.rockdrummingsystem.com cikkének felhasználásával készült)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak