Új helyen a Budapest Jazz Club

Új helyszínen kezdi meg az évadot a Budapest Jazz Club (BJC): a szervezők csütörtöktől az egykori Duna, később Odeon Lloyd mozi épületében, a Hollán Ernő utcában várják a jazz muzsika rajongóit, egészen november 1-jéig.

 

A BJC hosszúra nyúlt nyári szünet után kezdi meg évadját az új helyszínen. A nyitókoncerten a Borbély-Dresch Quartet játszik, a tervezett októberi programban a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál most hétvégi kétnapos Jazz maratonja is szerepel – mondta Keleti Kristóf, a BJC munkatársa.

 

A hazai zenei élet két meghatározó fúvósa, Borbély Mihály és Dresch Mihály világviszonylatban is kuriózumnak számító produkciója a világzenét ötvözi a dzsesszel, népszerűsítve az etno-jazz műfaját. A zenekar koncertje október 4-én, csütörtökön 20 órakor kezdődik.
A klub vezetése biztos abban, hogy november elsejétől hosszú távon és magas színvonalon fog működni a talán legjobb budapesti dzsesszklubnak tartott intézmény. Susszer Zoltán, a BJC működését segítő JazzArt Alapítvány képviseletében azt mondta, a főváros nevét viselő klub a korábbinál mintegy másfélszer-kétszer nagyobb, 300-400 fős nézőtér kialakítására törekszik, akár a moziban, akár más épületben, így havi akár két külföldi sztárt bemutató koncert rendezésére nyílna lehetőség.

 

Amint a helyszínkérdés véglegesen megoldódik, a BJC a magyar dzsesszéletet is intenzívebben kívánja támogatni számos közszolgáltatási jellegű feladat vállalásával. Terveik szerint a Magyar Jazz Szövetség, a Harmónia Jazzműhely Alapítvány, a JazzRádió Alapítvány és más szakmai szervezetek rendezvényeihez és működéséhez biztosítanának helyszínt.

 

A klub magas színvonalú technikai hátterével az egész napos nyitva tartás mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzervatórium dzsessz tanszakának, a Kőbányai Zenei Stúdiónak is heti több órában adna hangmérnök közreműködésével termet és stúdiót mesterkurzusok, próbák, felvételek készítése, és egyéb oktatási feladatok teljesítése céljából – részletezte a terveket Keleti Kristóf.

 

A már bevált sorozatokat folytatva szinte a hét minden napján rendeznének dzsesszesteket, pénteken és szombaton ingyenes jam sessionök kíséretében, folytatnák lemezkiadói tevékenységüket, és a Képzőművészeti Egyetem hallgatóival együttműködésben kiállításoknak is helyet adnának.

 

(MTI)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak