Újra soul a jazz az A38-on

A finn – és európai – nu jazz egyik kiemelkedő alakja, a Nicola Conte, Jimi Tenor és Tuomas Kallio zenekaraiban is kulcsszerepet vállaló Timo Lassy, aki ezúttal saját együttesével érkezik az A38 Hajóra november 7-én. Ahogy Timo Lassy minden zenekara, saját együttese is arra tesz kísérletet, hogy a jazzt visszavigye oda, ahonnan elindult: a fülledt klubok táncparkettjére. A zenekar ezúttal friss nagylemezét, a nu jazz legnevesebb kiadójánál, a milánói Schemánál szeptemberben megjelent albumát, az In with Lassyt mutatja be.

Timo Lassy Band

 

Timo Lassy neve igazán nem ismeretlen a magyar közönség előtt. A finn nu jazz egyik oszlopos figurája nem először jár Magyarországon, megfordult korábban többek között az A38 Hajón is. A helsinki jazz-színtér egyik alapembere még a Nuspirit Helsinki-alapító Tuomas Kallio mellett tűnt fel az akusztikus szving-jazzt újra lehengerlő tánczenévé varázsoló Five Corners Quartetben, de hogy mekkora szerepe van az európai nujazz-hullámban, arra jó példa, hogy feltűnt a korszakos zseni, Jimi Tenor, illetve a lounge-pápa, Nicola Conte együtteseiben is.

 

A sokoldalú zenész-komponista-hangszerelőnek persze arra is jut ideje, hogy saját zenekarát vezesse: a Timo Lassy Band elemi erejű soul-jazzt játszik, amiben a rohanó ritmus békésen megfér a viharos szólókkal. Ahogy Timo Lassy minden zenekara, saját együttese is arra tesz kísérletet, hogy a jazzt visszavigye oda, ahonnan elindult: a fülledt klubok táncparkettjére. Felszabadult, felhőtlen, vidám és sodró – nagyjából ennyivel leehtne összefoglalni a Timo Lassy Band muzsikáját, ám ez nem kevés. Betonbiztos hangszeres tudás, lehengerlő virtuozitás, nagyívű szólók, mindenellé végtelen lazaság és hűvös elegancia, az ötvenes évek cool-ja, betűrt ingek, öltönyök és nyakkendők, és persze Timo Lassy tenorjának süvöltő recsegése.
 

A zenekar ezúttal friss nagylemezét, a nujazz legnevesebb kiadójánál, a milánói Schemánál szeptemberben megjelent albumát, az In with Lassyt mutatja be.
 

A zenekar tagjai
Timo Lassy: szaxofon
Georgios Kontrafouris: billentyűsök
Antti Lötjönen: nagybőgő
Teppo Mäkynen: dob
Abdissa Assefa: ütősök

 

 

 

Kéknyúl Hammond Quartet feat. Big" John Whitfield

 

A füstös és füstmentes pesti romkocsmák, pinceklubok és nyári kertek állandó vendégeként minden valamirevaló zenebolond bólogatott már a Kéknyúl Hammond Bandre. A Premecz Mátyás, Badics Márk, Csókás Zsolt trió Andrew Hefler énekessel kiegészülve a fiatal jazzer élvonalból tolja a soul-blues-funkot. A zenekar debütáló anyaga, a Nahát babám c. kiadvány után már második lemezére készül, amibe bepillanthatunk frissen elkészült első videoklipjük segítségével.
 

Ha a Hammond orgona brutális bája, a virtuóz szólók, Badics apó és Andy extatikus éneklése akár önmagában is nem lenne elég, hab is kerül a Kéknyúl tortára "Big" John Whitfield, afroamerikai énekes személyében, akit a készülő lemezre is meghívtak. Közös soul-gospel estjük felejthetetlen élménynek ígérkezik.
 

A zenekar tagjai
Premecz Mátyás: billentyűsök, Hammond
Andy Hefler: ének
Csókás Zsolt: gitár
Badics Márk: dob
 

+ Big John Whitfield: ének
 

A Kéknyúl különleges vendége ezen az estén az a "Big" John Whitfield énekes, akinek bársonyos hangja a Lighthouse Family-ból és a Jestofunkból ismerős szinte minden jazzkedvelő számára.
 

Lehengerlő soul-funk éneklése James Brown stílusában némi house beütéssel senkit sem hagy hidegen, így nem igen volt alkalom arra, hogy a közönség ne táncolt volna tombolva Big John Whitfield Maceo Parker lendületét idéző koncertjein.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak