A Duola ütős turnén

Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel dobszerelés – cimbalom duója egyéni szín és egyedülálló produkció az ethnojazz és világzene területén. Mindketten a hazai és a nemzetközi jazz illetve folk élet szakmailag elismert, meghatározó résztvevői. Repertoárjuk javarészt Kárpát-medencei és balkáni népzenei alapokon nyugszik, jazz és szabad-zenei elemekkel fűszerezve. A Duola formáció november 7-én 10 koncertből álló turnéra indul, mely három országot érint, Romániát, Moldovát és Bulgáriát.

A zenészek több éves együttműködésük (Bágyi Balázs Quartet) és számos egyéni karrierjük során elért siker után, a formáció 2007-ben alakult, bemutatkozó lemezük "Duola" címmel 2009-ben jelent meg Borbély Mihály szaxofonművész közreműködésével.

2011-es romániai turnéjuk során a Magyar Kulturális Intézet meghívására játszottak többek közt Bukarestben a Nemzetközi Könyvfesztiválon is.

A duó zenéje és repertoárja arra a koncepcióra épül, hogy kiaknázza mindkét hangszer látszólag rejtett tulajdonságait.A cimbalom alap szerepköre elsősorban harmóniai és dallami, míg a dob a ritmus fő motorja. Egy-egy kopogósabb, húzós ostinato a cimbalomnál átveheti ezt a motorikus szerepet, a gondosan hangolt dobok pedig a melodikus tulajdonságát emelik ki a hangszernek. A minél színesebb hangzás és zenei textúrák létrehozásának másik fontos eszköze a változatos anyagú és keménységű verők használata mindkét hangszernél.

 

"A turné menetrendjének megszervezése, a részletek kidolgozása, körülbelül fél év előkészítést vett igénybe, több alkalommal fesztiválok programjába kellett beilleszteni a koncertünket." – mondta el Bágyi Balázs.
 

"Egy ilyen út, a sokszor 6-8 órás autóvezetéssel, napi többszöri cimbalom és dobszerelés pakolással, a koncertezéshez kapcsolódó szakmai és szellemi felkészültségen túlmenően, nagyfokú fizikai állóképességet is kíván a turnézó muzsikustól."

Egy ilyen nagy horderejű turné természetesen nem működne zökkenőmentesen támogatók nélkül.

A teljesség igénye nélkül a Duola köszönetet mond:
A bukaresti és a szófiai Magyar Kulturális Intézeteket működtető Balassi Intézetnek, a chisinau-i koncertet rendező Moldovai Magyar Nagykövetségen keresztül Magyarország Külügyminisztériumának, a nagyszebeni Ars Hungarica fesztivált szervező Híd Szebeni Magyarok Egyesületének, a sepsiszentgyörgyi MUKKK Kulturális Egyesületnek és az úthoz hozzájáruló Artisjus Zenei Alapítványnak.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak