Hűhó a Gödörben

Hűhó címmel hamarosan megjelenik Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa új albuma. A kortárs folkzenét játszó formáció lemezén közreműködik a Four Bones harsonakvartett, a szövegeket Müller Péter Sziámi írta, a bemutató koncert Mikulás napján lesz az új Gödör Klubban.

"A harsonásokat egy másik zenekarommal, a Harmonia Gardennel ismertem meg, ez a csapat úgynevezett django szvinget játszik, a francia cigányszvinget a hagyományos magyar zenei világgal ötvözi. Volt egy közös koncert, amelyen együtt lépett fel a Harmonia Garden, a Fabula Rasa és a Four Bones Quartet, és az fergetegesre sikeredett" – idézte fel Szirtes Edina Mókus hegedűs-énekes.

A Fabula Rasa Szirtes Edina Mókus szerzeményeit játssza. Ezek – mint maga elmondta – alapvetően könnyűzenei számok, csak a tradicionális hangszerek, a hegedű, a török pengetős hangszer, a baglama vagy a tárogató miatt tűnnek elsősorban folkosnak, népzenei eredetűnek. A Hűhó hangszerelésén a balkáni zenék hatása is érezhető. Mókus szerint a négy harsona a lassú számoknál mesebeli, lágy hangzást, a gyorsabbaknál recsegtető dinamikát képes adni a zenéjükhöz, "mintha egy délvidéki utcabálon lennénk".

Müller Péter Sziámi dalszövegei mellé eddig elsősorban – bár nem kizárólag – az alternatív színtér zenekarai párosítottak zenét. Szirtes Edina Mókus elmondta, hogy Sziámival az értelmi sérült színészeket foglalkoztató Baltazár Színházban találkozott.

"Ő ott színész, én meg zenét írtam az Arany lépés című darabhoz. Vele szinte azonnal éreztem, hogy egy srófra jár az agyunk, holott két különböző világból jöttünk. Gyerekként nem hallgattam sem URH-t, sem Kontroll Csoportot, de akkor elővettem ezeket a régi felvételeket, és a gondolatai nagyon közel álltak hozzám. A Fabula Rasában azonnal alkalmazkodott ahhoz a zenei világhoz, amit képviselünk: szövegei úgy születtek, hogy minden zenéről elmeséltem neki, milyen történetet gondolok róla, ő meg ezeket fogalmazta versbe" – hangsúlyozta a hegedűs-énekes.

A Fabula Rasa a tervek szerint tavasszal Müller Péter Sziámival indul turnéra, az ő feladata a dalokhoz kötődő történetek prózai előadása lesz. De ott lesz a december 6-i lemezbemutató koncerten is az új Gödör Klubban, ahol egy-két dalban énekesként is közreműködik.
Mókus elmondta, hogy idén megjelent két szólólemeze, a Tao és a Szerelmesezős egyfajta belső nyughatatlansága eredménye volt.

"A Taót Kováts Kriszta rendelte meg tőlem, a zene Lao Ce verseire született és a Művészetek Palotájában mutattuk be még tavaly szeptemberben vonósnégyessel és három női hanggal. Mindkét lemezt egyedül játszottam fel, ami nagy kihívás volt számomra, egyfajta útkeresés. Hasonlóan viszonyulok a különböző műfajokban működő projektekre is, amelyekben közreműködöm. Talán még nem találtam meg a saját világom, de lehet, nem is igazán akarom. Arra mindenesetre rájöttem, hogy a jövőben csak csapatban, zenekarban akarok lemezt készíteni" – fejtette ki.

A Fabula Rasában Szirtes Edina Mókus mellett Balogh Gusztáv (ének, szájbőgő), Cserta Balázs (fúvós hangszerek), Varga Kornél (gitár, banglama), Földes Gábor (bőgő, basszusgitár) és Kertész Ákos (dob, ütőhangszerek) szerepel. A csapat eddig három lemezt készített, a Csindratta 2006-ban, a Pörgettyű-Lankattyú 2009-ben, a Tesséklássék 2009-ben jelent meg, utóbbi 2010-ben az év hazai világzenei albumaként Fonogram-díjat kapott.

A hegedűs-énekes idén elnyerte az Artisjus nagydíjat mint az év zeneszerzője. A Fabula Rasán és a Harmonia Gardenen kívül például a MONAMO trióban, saját vonósnégyesében és Zséda zenekarában játszik.

 

Vendégek: Müller Péter Sziámi, Four Bones Quartett, Bivaly, Csürrentő, Fonó Zenekar, Fanfara Complexa

Belépő: 600 Ft
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak