Koncert Bubi emlékére

2012-ben lett volna 100 éves Beamter Jenő – mindenkinek csak és kizárólag „Bubi” – a magyar szving zene legendás alakja. Zeneszerzőként is számos művet hagyott ránk, de dobosként és vibrafonosként szinte minden mulatóban, zenés szórakozóhelyen és minden korabeli dzsessz zenésszel játszott. Tiszteletére 2013. január 17-én este 8 órakor a Budapest Jazz Club és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület emlékkoncertet rendez.

Az I. részben:

Kármán Sándor, a dobmúzeum tulajdonosa bevezető beszéde és filmvetítése
Tommy Vig (USA) – Gyárfás István duó
Benkó Sándor-Tommy Víg klarinét-dob duó

 

II. rész:

Kőszegi-Vukán-Berkes Trio

 

Beamter Jenő, a magyar szvingzene legendás alakja, vibrafonos, dobos, zeneszerző, zenetanár, 1912. augusztus 7-én született és 1984. január 14-én hunyt el Budapesten.1930-ban érettségizett, zenei tanulmányait magánúton végezte. Kezdettől fogva dobolni szeretett volna, ám szülei először hegedűtanárt fogadtak mellé. Hét évig hegedült, majd már érettségi után Raubál Vilmos, az Operaház tagja tanította ütőhangszerekre. Élettel teli, szenvedélyes játéka hamar ismertté tette.

 

Legfontosabb munkahelyei a Zanzibár mulató, az Arizona mulató, az Országház grill, a Bristol (későbbi Duna) bár, a Póló bár és az EMKE kávéház voltak. Az EMKE kávéházban a Tabányi együttessel például olyan sztárokat kísért, mint Honthy Hanna, vagy a két Latabár. Az együttesben az idősebb, majd az ifjabb Pege Aladár bőgőzött, és Kovács Gyula dobolt.

 

1942-ben munkaszolgálatosként vitték ki a frontra, a Don-kanyarba. Századából hárman maradtak életben. A 188-as lágerbe került, ahol egy idő után színielőadásokat is szervezett a katonáknak. A táborban találkozott Örkény Istvánnal, aki „A lágerek népe” című kötetében (1947) novellát írt róla Bubi címmel. Emlékét Seress Rezsővel közös emléktábla őrzi Budapesten, a Dob utca 46/b-ben.

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak