Mehliana – kortárs jazz a Trafóban

Brad Mehldau, az ismert zongorista, valamint Mark Guiliana, a népszerű dobos és ütőhangszeres közös formációja a Mehliana ad koncertet március 9-én a Trafóban. Mehldau a modern zongoristák között egyedülálló technikát használ (olyan hatást keltve, mintha egyszerre két zongorista játszana), kiegészülve ezúttal a szintetizátorok sokféle hangszínével, ehhez társul Guiliana elképesztő dobgépre hajazó dzsungelritmusával és töretlen lüktetésével. Brad Mehldau összetéveszthetetlen dallamos harmóniái elektronikus billentyűkön megszólaltatva, beburkolva Guiliana virtuóz ritmusfutamaiba – ez az, amit oly régóta vártak az elektronikus zene rajongói.

A két kiváló muzsikus régóta tervezte, hogy olyan produkcióban működnek együtt, amelyben Mehldau Fender Rhodes billentyűs hangszeren és különböző vintage szintetizátoron játszana, Guiliana pedig dobokon és hangeffektekkel kísérné. Az ötletből végül 2011-ben lett valóság – adták hírül a koncert szervezői.

A New York állambeli Falcon klubban bemutatott, éppen az Irene hurrikán érkezése alatt zajló koncert elképesztő siker volt, Mehldau egyedülálló technikája (amely olyan hatást kelt, mintha egyszerre két zongorista játszana) a szintetizátorok sokféle hangszínével, valamint Guiliana őrült dobgépre hasonlító, dzsungelritmusokra és töretlen lüktetésre építő játékával párosult.

A kialakított különleges hangzás találkozott a klubok modern drum and bass világával, felidézve a kora hetvenes évek dance-funk hangulatát. A jövő szombaton Budapesten is élvezhető produkcióban természetesen alapvető fontosságú az improvizáció.

A 42 éves Brad Mehldau triójával (Larry Grenadier – bőgő, Jorge Rossy, majd később Jeff Ballard – dob) a kilencvenes évek közepe óta koncertezik világszerte. A formáció előszeretettel vegyíti a rock és a kortárs zene elemeit Mehldau kompozícióiba, feldolgozták például a Beatles, Paul Simon és a Radiohead számait is. A zongorista szólóban is gyakran hallható: improvizációs képessége mellett hihetetlen technikai és elméleti tudásáról ismert, az absztrakt és bonyolult szerkezetek szerelmese. Játszott már vele a nemzetközi dzsessz-színtér számos kimagasló alakja, köztük Pat Metheny, Joshua Redman, Charlie Haden, Lee Konitz, Wayne Shorter, John Scofield, Charles Lloyd vagy Kurt Rosenwinkel. Írt filmzenéket is, például Stanley Kubrick Tágra zárt szemek vagy Wim Wenders Millió dolláros hotel című mozijához.
Eddig kétszer lépett fel Magyarországon, 2007-ben a Brad Mehldau Trio a Művészetek Palotájában játszott. Ezúttal intimebb közegben, a Trafóban ad koncertet Guilianával, akivel ez az első turnéja, amelyen kizárólag elektronikus hangszereken játszik.

 

Időpont: 2013. március 9. 20 óra

Helyszín: Trafó, Nagyterem

Jegyár: 4300 Ft elővételben: 3800 Ft
Az első 200 jegy elővételes

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak