Zsoldos Béla Liszt-díjat kapott

A magyar állam legmagasabb zenei kitüntetését, Liszt Ferenc-díjat kapott Zsoldos Béla ütőhangszeres művész. Ma 10 órakor az Erkel Színházban adta át a díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kultúra területén végzett kiemelkedő munkáért.

A rendkívül sokoldalú ütőhangszeres művész Budapesten született 1952-ben. Patinás zenészcsaládból származik, előadóművészként és komponistaként egyaránt jegyzik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt, ahol tanári képesítést is szerzett.

1982 és 1986 között a Bartók Béla Zeneiskolában tanított, 2000 óta pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának docense, ahol klasszikus ütőhangszerek, jazz vibrafon és percussion tárgyakat oktat.

1982-ben és 1983-ban is részt vett a Varsói Jazz Jamboree-n, 1983-ban a bath-i Kamarazenei Fesztiválon, majd egy évvel később a kuhmo-i Kamarazenei Fesztiválon játszott Finnországban. 1998-ban Ljubljanában az EBU Fesztiválon is fellépett. 50. születésnapi koncertjét a Magyar Rádió közvetítette. Az utóbbi években gyakran játszik együtt fiával, Zsoldos Dániellel, akinek fő hangszerei szintén az ütőhangszerek és a vibrafon.

Korábban olyan együttesekben zenélt, mint a Kőszegi Percussion Workshop Orchestra, az ÜssDob, a Jávori Sound Machine vagy a Modern Art Orchestra. Jelenleg a BDSZ Collection, a Creative Art Ensemble és az In Line tagja, a Morgan Workshop-nak és a Morgan Workshop Plus-nak pedig egyben művészeti vezetője is.

Eddigi pályája során mintegy ötszáz lemezfelvételt készített olyan művészekkel, mint Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila vagy Vukán György.

2000-ben eMeRTon-díjjal, 2004-ben pedig Artisjus-díjjal tüntették ki. 2007-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

 

(forrás: bmc.hu)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak