Omar Hakim a Budapest Jazz Clubban!

A legendás Weather Report dobosa, Omar Hakim április 4-én játszik saját formációjával a Budapest Jazz Clubban. A Trio of Oz zenéje – melyben felesége Rachel Z (zongora) és Luques Curtis (nagybőgő) játszik Omar mellett – rendkívül szerteágazó, így a koncert nem csak a jazz zene kedvelőinek ajánlott.

A világsztárok a Budapest Jazz Clubban április 4-i koncertjét rendhagyó módon nem csak jazz rajongóknak ajánljuk. A fúziós és pop zenében is elsők közt jegyzett dobos olyan előadók mellett tette le névjegyét, mint Miles Davis, Madonna, George Benson, J-Lo, John Scofield, Mariah Carey, Sting és David Bowie csak néhányat említve stílustól és időrendtől függetlenül a sorból. Hogy a hazai vonatkozásról se feledkezzünk meg, Presser Gábor ’94-ben rögzített első önálló lemezén is Omar játéka hallható.

Omar Hakim karrierje és eredményei irigylésre méltóak, pályafutása mesébe illő. A Duke Ellingon és Count Basie big band trombitása, Hasan Hakim fiaként született New Yorkban. Omár öt éves korában verőt ragadott és édesapja John Coltrannel való barátságának köszönhetően olyan klasszisoktól leste el a játék fortélyait, mint Art Blakey és Elvin Jones. Tizenéves korában Clyde Lucas (a Count Basie big band dobosa) egyengette pályafutását, így a zenei szintérre való berobbanása időzített bombaként ketyegett. Mindössze huszonegy éves volt, mikor a vibrafonos Mike Manieri – osztálytársával, Marcus Millerrel együtt – a fúziós jazz egyik fellegvárának számító Steps Ahead formációba hívta.

 

Duke Ellington hitvallását szem előtt tartva, miszerint „mindössze két fajta zene létezik: jó és rossz”, a ’90-es évektől a jazztől különböző stílusú produkciókban is szerepet vállalt. A műfajok közötti átjárhatóság egyik példaképének tartott zenész játéka egyszerre volt hallható a Weather Report és David Bowie legismertebb slágereiben.

Később Madonnával turnézott, ám mindeközben maradt ideje az Urban Knights életre hívására is, melyben a basszusgitáros Victor Bailey mellett Omar is megcsillogtatta énektudását.

Az akusztikus mellett később az elektromos dobokat is felfedezte, sőt azok fejlesztésében is jelentős
szerepet vállalt. Az elmúlt évtizedekben R&B, jazz, pop és rock projektek zenei producereként is halmozta sikereit.

Legújabb projektjében, feleségével, a Weather Reportban is briliáns teljesítményt nyújtó zongoristával, Rachel Z-vel és a nagyszerű bőgőssel, Luques Curtiss-szel járja a világ turnéállomásait. A The Trio of Oz zenéje rendkívül szerteágazó. Sikerrel sűríti magába azt a félelmetes mennyiségű zenei impressziót és tapasztalatot, melyet a két muzsikus több évtizedes pályája alatt magába szívott. A trió tagjainak különböző karaktereihez hűen az est alkalmával egyaránt hallhatunk Wayne Shorter és Coldplay feldolgozásokat, izgalmas metrummal pulzáló modern jazzt és lírai hangvételű R&B dallamokat.

 

Alerant Jazz est: The Trio of Oz (USA)
Időpont: 2013.04.04. 20 óra
Helyszín: Budapest Jazz Club

 Jegyár: 4900 Ft

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak