Iowa/Hungary Percussion Project – Interjú

Május 30-án debütált Kecskeméten egy új ütőhangszeres formáció, az Iowa/Hungary Percussion Project. A duó – Matthew Andreini (Iowa) és Palotás Gábor – célkitűzése az új, kortárs ütőhangszeres művek népszerűsítése, bemutatása, ezért a projekt munkája hat zeneszerző kifejezetten számukra íródott művével indult. Megalakulásukról, koncertekről, tervekről és még sok minden másról is olvashattok a duó magyar tagjával készített interjúnkban.

 

Hogyan találkoztatok, hogyan alakult meg a duó?

 

2006-ban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán találkoztunk, ahol Matt fél évet töltött el. Dr.Szabó István Tanár Úr ütőhangszeres tanszakán több darabban is játszottunk együtt, de akkor még nem gondoltuk, hogy ennek a későbbiekben duó formában lesz folytatása. Tavaly ősszel egy baráti beszélgetés során említette meg Matt, hogy 2013 júniusában meglátogatná magyar barátait, valamint felvetetette, hogy milyen jó lenne együtt játszani ismét valamit. Szó szót, beszélgetés beszélgetést követett, végül eldöntöttük, hogy nem egy koncertre tervezzük meg a közös együttműködést.

 

Milyen művek találhatók a repertoárotokban?

 

Mivel mindkettőnk számára kiemelt fontosságú az új művek bemutatása és megismertetése, így szinte automatikusan adta magát az ötlet, hogy új alkotásokat játszunk. Három magyar és három iowai székhelyű zeneszerzőnek vázoltuk fel az elképzeléseinket és igazán boldoggá tett minket, hogy mind a hatan elvállalták, hogy komponálnak nekünk. A három magyar zeneszerző Maros Miklós, Csapó Gyula és Marján Csaba Zoltán, a három iowai Matthew Coley, Jeffrey Dennis Smith és Sandy Nordahl. Választásunk igen tudatos volt, ugyanis olyan műsort szerettünk volna összehozni, amelyek –már a zeneszerzők személyiségéből fakadó eltérések miatt is- nagyon különböznek egymástól, ezáltal kitűzve azt a célt, hogy egy sokszínű, sokat mutató, változatos hangversenyt tudjunk adni.

 

Milyen hangszereken játszotok a hangversenyeken?

 

A felkérés során minden zeneszerző kapott egy hangszerlistát, amely a rendelkezésünkre állt a próbafolyamat során. Ezekből a hangszerekből szabadon azt használtak fel, amit csak akartak. Jeffrey Dennis Smith műve például csak egy marimbát használ, de Maros Miklósé és Matthew Coley-é már komolyabb ütőhangszeres instrumentáriumot vonultat fel. A két központi hangszer a marimba és a vibrafon, de egy olyan mű sincs a hatból, amely csak ezt a két dallamhangszert használná.

 

Mikor lesz hallható a duó Magyarországon? Terveztek-e külföldi fellépéseket?

 

A duó debütáló koncertje 2013.május 30-án volt Kecskeméten a Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskolában, itt volt tehát a 6 darab ősbemutatója. Következő hangversenyünk június 3-án 18 órakor lesz Miskolcon a Zenepalotában, majd június 25-én 17:30-kor Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolájának Ferencsik János-termében fogunk koncertet adni. Augusztus végén és szeptember elején pedig Iowa államban lesznek hangversenyeink, melyekről az érdeklődők a weboldalunkon és a Facebookon tájékozódhatnak.

 

Van-e célkitűzése a közös projektnek, mik a jövőbeni tervek, elképzelések?

 

Természetesen vannak. Több államból és országból is megkerestek minket, a konkrét időpontok és helyszínek rögzítése folyamatban van. Terveink között szerepel, hogy további zeneszerzőkkel is felvesszük a kapcsolatot. Bízunk abban, hogy sokak érdeklődését felkelti ez a kulturális kapcsolat.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak