Burkina Electric – avagy az elektronikus afrikai zene

Lukas Ligeti, a híres-neves bécsi zeneszerző és ütőhangszeres legújabb zenekara, a Burkina Electric, Afrika zenéjét hozza el az A38-ba július 4-én, amelyben az autentikus zene tökéletesen simul össze az elektronikával. Előttük a remek budapesti dobegyüttes, az Ibro & Sanke Percussion Group melegít be.

Időpont: 2013. 07. 04. Csütörtök 19.30
A38 Hajó, koncertterem
Jegyár: 800.- Ft, Elővételben: 500.- Ft

 

Burkina Electric
 

Ezt a zenekart Lukas Ligeti alapította, Ligeti György fia, aki MySpace-oldalán írja magáról, hogy "Ausztriában született magyar-zsidó családba", egyébként híres-neves zeneszerző és ütőhangszeres, aki belezúgott Afrika zenéjébe, és sok időt töltött ott nemcsak koncertezéssel, hanem workshopokat is tartott.

 

A zenekar másik meghatározó tagja Mai Lingani énekes, aki Burkina Fasóban sztár, igen erős a hangja és meghatározó a jelenléte.

 

Manapság a zenekar sok időt tölthet együtt New Yorkban, így tényleg jól tudnak közösen dolgozni. Zenéjükben a legkülönfélébb módokon találkozik össze az elektronika és a Burkina Faso-i zene, vagy tágabban, ahogy sokkal többek számára ismerős lehet: nyugat-afrikai (Mali is egy szomszédos ország például).

 

Zenéjükben valódi szellemi összekapcsolódás jön létre, amelyet nem lehet az elemeire szétszedni.

 

Ibro & Sanke Percussion Group

 

A név, Sanké a nyugat-afrikai mande nyelvcsaládba tartozó szuszu nyelven azt jelenti, gyökér, gyökerek. A 2008-óta együtt zenélő csapat hagyományos és ősi nyugat-afrikai, mande, azon belül elsősorban maninka és szuszu ritmusokat játszik.

 

A djembével és basszus-dobokkal, (dundun, sangban, kenkeni) valamint egyéb ritmushangszerekkel – mint a krin (résdob), a bolon (három húros lantféle) nés a balafon (xilofonok családjába tartozó dallamhangszer) – játszott poliritmia lüktető ereje adja e zene valódi ízét.

 

Cheikh Ibrahima Fall, (Ibro) a guineai Bokéban született, ahol 6 éves korától tanult djembén és basszus kísérő dobokon (dundun, sangban, kenkeni) játszani. 10 éves korától már szólistaként játszott, és 12 éves korától tradicionális táncot tanult Guinea egyik legjobb tánccsoportjában, a Batafon-ban. 17 évesen a szenegáli Saly-ba költözött, ahol a legnevesebb szenegáli együttes a Bougarabou szólistája lett. 18 évesen Dakari Africa Matimbo ütős, tánc és színjátszó csoportban táncolt. 19 évesen valóra váltotta nagy álmát, megalapította saját csapatát, a ’Djakarlo’-t, (jelentése Szemtől Szemben), mely Guinea tradicionális történeteit eleveníti meg ütőhangszerekkel, tánccal és sokszor humoros játékkal. A tehetséges zenész és táncos a nyugat-afrikai kultúra professzionális képviselőjeként 2011 óta Magyarországon él és tanít. A korábbi években szólistája és mestere volt a 2008-ban megalakult Sankolokan zenekarnak, akikkel számos világzenei fesztiválon, koncerteken léptek fel.
2013-ban, e banda tagjaival alakította meg új formációját, a Sanké Percussion Group-ot.

 

Tagok:
Cheikh Ibrahima Fall – szóló-djembe
Fehér Károly – djembe
Kiss Endre – djembe
Merkovics Zoltán – djembe
Korecz Kata – sangban, kenkeni
Harmath Olivia – sangban, kenkeni
Somogyvári Balázs – dundun

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak