Jávori Vilmos-emlékkoncert sztárokkal a Müpában

Jávori Vilmos, a hat évvel ezelőtt elhunyt nagyszerű dzsesszdobos emlékére rendeznek koncertet október 24-én a Művészetek Palotájában. A Mi Padre című esten 240 művész lép fel, köztük Benito Gonzalez világhírű dzsesszzongorista és a hazai színtér számos kiválósága.

A koncerten és a hozzá kapcsolódó, hamarosan megjelenő Mi Padre – Az én apám című lemezen Jávori Vilmos fia, Jávori Dávid szerzeményei szólalnak meg. A Spanyolországban sokat dolgozó komponista a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elhangzó darabok között van például szonáta, blues, dzsessz, népzene, flamenco és salsa is.

A lemez címadó dalához egy Magyarországot képviselő imázsklip készült, amelyet a Parlament épületében forgattak. A videó az MTVA-csoport televíziós csatornáin, valamint a francia Mezzo TV-n lesz látható.

Az esemény fővédnöke, L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke hangsúlyozta: a zeneakadémiai képzés és a kortárs komolyzene támogatása mellett a szaktárca részéről nem követheti kisebb figyelem a dzsessz, a könnyű- és a világzene műfajait.

"Az emlékkoncert az elmúlt évtizedek egyik kimagasló zenészéről szól. Fel kell hívnunk a figyelmet Magyarország fantasztikus tehetségeire, akik a határokon túl is elismerést vívtak ki tevékenységükkel és Jávori Vilmos ilyen volt. A fellépő művészek listája méltó hozzá, mint ahogy az is fantasztikus, hogy fia szervezésében egy ilyen emlékesttel tudjuk ápolni és a köztudatban erősíteni a kiemelkedő művészi hagyatékot" – fejtette ki L. Simon László.

Október 24-én a Nemzeti Hangversenyteremben fellép Benito Gonzalez venezuelai származású világhírű dzsesszzongorista, aki Kenny Garrett Grammy-díjas fúvószenekarával bejárta a világot, jelentős nemzetközi fesztiválok és dzsesszklubok színpadán zenélt.
A 240 közreműködő sorában lesz még mások mellett Bacsó Kristóf, Balázs János, Bodrogi Gyula, Egri János, Hodek Dávid, Horváth Charlie, Horváth Plutó József, Király Linda, Kőszegi Imre, Roby Lakatos, László Attila, Lattmann Béla, Lovász Irén, Mohay András, Sárik Péter, Szabadi Vilmos, Szakcsi Lakatos Róbert, Tar Gergely, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és a Honvéd Énekkar.
Horváth Charlie Liszt-díjas énekes elmondta a sajtótájékoztatón, hogy nagyon sokat dolgozott együtt Jávori Vilmossal, akinek emlékére egy bluest fog előadni. Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze is közös fellépéseiket, tévészerepléseiket idézte fel, kiemelve, hogy Jávori Vilmos játéka mindenki számára élvezet volt, "muzsikált a dobokkal".

Az emlékkoncertet rögzíti az MTVA, a Mezzo TV és a spanyol RTVE is.

Jávori Vilmos 2007-ben, 62 évesen hunyt el. Már 21 évesen fellépett a Pege trióval a Stockholmi Dzsesszfesztiválon. 1971-ben az Egyesült Államokban dolgozott, a következő évben megalakította a Rákfogó együttest többek között Szakcsi Lakatos Bélával és Babos Gyulával, majd az 1980-as évek elején létrehozta a Jávori Kvartettet.
Számos filmzene megszólaltatásában működött közre, ezek közül a legismertebb az Oscar-díjas Mephistóban, Szabó István filmjében előadott dobszóló. 1990-ben alapító tagja volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete Kőbányai Zenei Stúdiójának, 2003-ban fiatal tehetséges muzsikusokkal hozta létre a Jávori Sound Machine-t. Díjat nyert Montreux-ben és San Sebastianban, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, a Magyar Jazz Szövetség 2007-ben neki ítélte a Szabó Gábor-díjat. Nevét dzsesszdob tehetségkutató verseny viseli.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak