East együttes: DVD-n a tavalyi pécsi visszatérő koncert

Messze a felhőkkel címmel csaknem négy évtizedes története első DVD-jét jelentette meg az East. A progresszív rock zenekar kiadványán a hosszú szünet után tavaly júniusban a pécsi Kodály Központban adott koncert kép- és hangfelvétele szerepel.

"Másfél év telt el a pécsi koncert óta, ami valóban kicsit hosszú idő egy DVD elkészítéséhez, de elhúzódott a hangi és a képi utómunka, és közrejátszott a csúszásban az is, hogy a kiadvány létrejöttéhez sok-sok év kimaradás után kellett a zenekarnak régi kapcsolatokat feleleveníteni" – fogalmazott Móczán Péter basszusgitáros, az East vezetője.

A DVD-n 23 dal szerepel, a két és fél órás koncertről néhány szám terjedelmi okokból maradt le, négy track esetében pedig utólag rövidítették a hangszeres szólórészeket.

A zenész felidézte, hogy a Kodály Központban 18 évvel a zenekar búcsúja, az 1994-ben a Budapest Sportcsarnokban tartott koncert után léptek ismét színpadra, ami fantasztikus energiákat szabadított fel bennük és a közönségben is.

"Borzongató érzés volt ez az újra egymásra találás, előzőleg nem számítottunk erre. Nagyon megtisztelő volt, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó kiemelt off-programjába hívtak minket fellépni, de voltak kétségeink, emlékszik-e egyáltalán ránk a közönség, érdekes-e még 2012-ben ez a fajta progresszív zene. Eredetileg csak ezt a koncertet akartuk tisztességesen megcsinálni, a folytatást egyértelműen a pécsi siker alapozta meg" – idézte fel a basszusgitáros.
A pécsi koncerten is szerepelt, és a DVD-re is felkerült egy részlet Az áldozat (Szodoma) című zenéből, amelyet az East éppen a Pécsi Balettnek írt 1984-ben, ennek jövőre lesz 30 éve.
"A pécsi szál sokszor jelen volt a zenekar történetében. Kevesen tudják, de a novemberi szegedi bemutatkozást követően második koncertünket 1975-ben Pécsett adtuk, és éveken át visszajártunk oda fellépni. Már az 1981-ben megjelent első lemezünkre, a Játékokra készített koreográfiát a Pécsi Balett Gyémántmadár címmel, majd az 1982-es Hűség című anyagunkra is. Aztán az East 1994-es búcsúja után is itt adtuk első koncertünket, ez látható a most kiadott DVD-n" – sorolta Móczán Péter. A lemezen extraként a zenekarról Pécsett készült fotók találhatók.

A Tom-Tom Records kiadásában megjelent felvétel Full HD képi minőségű, nyolc kamerát használtak, a hangot 64 sávon rögzítették.

A 2012. június 8-i pécsi koncertet idén márciusban két újabb követte, a Szegedi Nemzeti Színházban, illetve a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa), a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, azóta azonban keveset hallani a csapatról.

"Továbbra is érvényes, amit korábban eldöntöttünk: csak akkor lépünk fel, ha ehhez adottak a megfelelő körülmények. Próbáltunk pályázni az NKA-nál, és más támogatókat is kerestünk, de egyelőre nem sok sikerrel. Egy ilyen nagy létszámú produkciót nagyon nehéz megvalósítani vidéken vagy például Erdélyben, ahová jó ideje készülünk. A visszatérés óta a koncertjeinken tíz zenész volt a színpadon, biztosítani kell a megfelelő kiszolgáló műszaki személyzetet, a technikai apparátust is, és mi nem akarunk leadni a színvonalból" – magyarázta a zenekarvezető.
Az együttesnek egyelőre egy koncertje biztos 2014-ben, a Müpában április 25-én az MR Szimfonikusokkal közösen lép színpadra. Addigra valószínűleg újra megjelenik az East első, 1981-es lemezének angol nyelvű változata, a Blue Paradise, amely eddig nem volt elérhető CD-n.

Az East 1975-ben instrumentális zenekarként indult Szegedről, és az 1980-as évekre a hazai dzsessz- és progresszív rock talán legszínvonalasabb képviselője lett. 1981 és 1994 között nyolc stúdióalbumot készített, fellépett Nyugat-Berlinben, Hollandiában, Ausztriában, jelent meg lemeze Japánban és Dél-Koreában, 1990-ben Tina Turner előzenekara volt az MTK stadionban 50 ezres közönség előtt.

A csapatban a DVD-n a régebbi felállás (Móczán Péter – basszusgitár, Zareczky Miklós – ének, Varga János – gitár, Pálvölgyi Géza – billentyűs hangszerek, Király István – dob) mellett a későbbi időszakból Takáts Tamás (ének) és Dorozsmai Péter (dob) látható, gitáron közreműködött Madarász Gábor, Czerovszky Heni és Veres Mónika pedig vokálozott.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak