Cimbalikum a húrok között

Stílszerűen 2014. február 3.-án, Balázs napon jelent meg a Devlart Produkció gondozásában a cimbalmos világzene hazai zászlóshajója, a Cimbaliband hatodik nagylemeze, Best of – Cimbalikum címmel. Az exkluzív küllemű és belbecsű lemezről, és annak apropójáról Unger Balázst, a banda vezéregyéniségét kérdeztük.

 

 

Miben különbözik a Best of – Cimbalikum eddigi lemezeitektől?

 

– Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy egy lemezen rögzítsük a közönségünk által legjobban kedvelt Cimbaliband dalokat. Erre a korongra olyan felvételek is felkerülhettek, amelyek idáig még nem jelentek meg hanghordozón, gondolok itt főleg a könnyűzenei feldolgozásokra.

 

Milyen könnyűzenei számokat dolgoztatok fel?

 

– Az egyik ilyen Hajós András Emil Rulezének Hello.Tourist! című dalának feldolgozása, amit a Cimbalis verzióban egy kalotaszegi hajnalival párosítottuk, a másik Lovasi András Kiscsillagjának – Ha én lennék feldolgozása. Itt a széki sűrű tempó muzsikája adta a zenei kindulási alapot.

 

Miért pont ezeket a dalokat választottátok?

 

– Alapvetően nem akartunk feldolgozásokat készíteni, de 2012 májusában a Petőfi Rádió Akusztik című műsorában koncerteztünk, ahol alapszabály, hogy feldolgozást is kell vinni mai magyar könnyűzenei bandáktól. A koncertturnék alatt, a buszban utazva gyakran hallgatunk zenét. Mindenki mást szeretne hallani, népzene, jazz, klasszikus, könnyűzene, minden terítéken van ilyenkor, és egy két szám után már cseréljük is a lemezt. Viszont az Emil.Rulez muzsikáját mindenki szereti a bandából, és általában végig is hallgatjuk lemezeiket. A Kiscsillag pedig úgy került képbe, hogy lemezeink hangtechnikusa, zenei tanácsadója, a nagyszerű billentyűs Dióssy D. Ákos (Ex Kispál és a Borz), a Kiscsillag hangtechnikusa. Mondthatni az ő tiszteletére készült ez a feldolgozás, de nem mehetünk el szótlanul a zenekari tagok e műfaj iránti vonzalma mellett sem!

 

A feldolgozáson kívül jutott hely a saját szerzeményeknek, és a népzenének is?

 

– Természetesen igen, hisz a banda tagjai alapvetően nagyrészt népzenészek. A zenekar elmúlt 8 éves történetében nagyon sokat formálódtak slágereink, főleg a mögöttünk lévő több mint 600 élőzenei koncertnek, és a mellettünk álló profi hangtechnikai stábnak köszönhetően, így ezeket új hangszereléssel, mai stílusunkban tudtuk rögzíteni.


A cimbalom ugyanúgy a banda középpontjában mozog, mint az eddigi hanglemezeken?

 

– Így van! Továbbra is a hangzás alapját a cimbalom határozza meg! Reméljük sok örömet fog okozni ez az exkluzív kiadvány minden Cimbaliband hallgatónak, rajongónak, és általa igazi hungarikum hangszerünk ismét az érdeklődés középpontjába kerül majd!

 

Távolabbi tervek, koncertek?

 

– A Cimbalikum megjelenése után hamarosan ismét studióba vonulunk. Április 25.-én jelenik majd meg kiadónk, a Fonó Budai Zeneház gondozásában Vidámpark című új lemezünk, amin csak és kizárólag teljesen új dalok, saját szerzemények fognak szerepelni. A lemezt a Budapest Folk Fest programsorozat keretin belül, de a Fonó Budai Zeneházon kívül, a Gödöllői Művészetek Házában mutatjuk majd be, ugyanis a Cimbaliband 2014-ben megkapta a Gödöllő Város Művészeti Csoportja megtisztelő címet.

 

Az első 100 megrendelő dedikált, sorszámozott példányt kap! Rendeld meg most, a cimbaliband@gmail.com email címen! Ára utánvéttel 3000 Ft + 1150Ft postaköltség. Várható szállítási idő: 2014. február 20.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak