Ed Neumeister és a Budapest Jazz Orchestra koncertje az Átriumban

Az amerikai dzsesszzene egyik fontos szereplője, a jelenleg Ausztriában élő harsonás, zeneszerző, Ed Neumeister és a Budapest Jazz Orchestra közös koncertet ad szombaton a fővárosi Átrium Film-Színházban.

A Budapest Jazz Orchestra és Ed Neumeister együttműködése hat éve tart, felléptek többek között 2010-ben a bécsi Porgy and Bess Jazz Clubban, ahol a zenekart Neumeister vezényelte, de volt közös műsor a balatonboglári Jazz és a Bor Fesztiválon is. Legutóbb tavaly januárban adtak nagy sikerű közös koncertet Budapesten – közölték a szervezők.

Ed Neumeister 1952-ben született a kansasi Tupekában, ötévesen trombitán kezdett játszani, majd négy évvel később váltott harsonára. A San Franciscóban elért sikerek után 1980-ban költözött New Yorkba, ahol tizenöt éven át volt a Duke Ellington Orchestra tagja, tizenkilenc esztendőn keresztül pedig a Mel Lewis Big Bandben játszott, amelyet már Vanguard Jazz Orchestra néven többször is jelöltek Grammy-díjra.

Szerepelt Lionel Hampton, Buddy Rich, és Gerry Mulligan big bandjében és több filmzene megszületésében is közreműködött. Jelenleg a graz-i művészeti egyetem dzsesszharsona professzora. A február 22-i budapesti koncerten Ed Neumeister munkái és a dzsesszirodalom remekművei lesznek hallhatóak.

Az 1998-ban alakult Budapest Jazz Orchestra Magyarország első professzionális big bandje, amely hangzásával az 1920-as évek Amerikáját idézi. A zenekar napjainkra a kortárs zene nemzetközi szinten elismert képviselőjévé vált, az elmúlt tizenöt évben számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, és rengeteg külföldi előadóval adott közös koncertet.

A Budapest Jazz Orchestra feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét. A zenekar muzsikusai nemcsak elismert dzsesszmuzsikusok, hanem többen közülük tanárok, néhányan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A zenekar a hagyományos 17 tagú big band felállását követi:
szaxofonon játszik Kollmann Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán és Varga György, harsonán Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos és Nagy Viktor Dániel, trombitán Csizmadia Dávid, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron és Pecze Balázs, zongorán Juhász Attila, gitáron Gyárfás István/Birta Miklós, nagybőgőn Hárs Viktor, dobon pedig Mohay András.