15. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Március 21-22-én jelentős mérföldkőhöz, 15. jubileumához érkezik a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál. A hazai ütős élet egyik meghatározó rendezvénye évről évre kiforrottabb szakmai koncepcióval, és színvonalas műsorral várja az érdeklődőket.

 

FELLÉPŐK:

 

Konga City Győr
Az együttes pergő ritmusai, forró hangulatú afrikai és latin zenéje megadja a fesztivál alaphangulatát, hív és vár mindenkit a 15. jubileumi fesztiválra. A Konga City Győr csapatának tagjai: Csanádi Balázs – Dombóvári Zoltán – Hergenrőder Jácint – Horváth Attila. Hangszeres kíséretet adnak Zumba óráknak, egyéb mozgásformáknak, valamint táncos eseményeknek itthon és határon kívül egyaránt. Legyen szó salsa vagy más latin zenéről, szívesen keltenek hangulatot és csinálnak rendszeresen hangszerbemutatókat több nyelven is.

 

Liszt Ferenc Zeneiskola
1952 óta meghatározó zenei intézménye városunknak. A magas színvonalú zenei életéhez kapcsolódva több mint 1000 növendéknek nyújt tanulási lehetőséget szolfézs, vonós, fúvós, pengetős és ütős hangszereken, valamint zongorán és magánének tanszakokon. Az iskolának nagy szerepe van a az ütős zenei élet folyamatos utánpótlásában és az ütős növendékek állandó szereplői a Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválnak.

Kovács Gábor – Fekecs Ákos- Papp Csaba
Fekecs Ákos a Kőbányai Zenei Stúdió végzős tanulója. 2012-ben első helyezett lett a Dobmánia Tábor országos dobversenyén. Ötleteit, kompozícióit saját zenekarban, az Infinity-ben valósítja meg. E-mellett játszik a budapesti Ős-P.box, VálaszÚt és a kolozsvári Dé lé Funk (Dö Lá Fánk) zenekarokban. Az Artbeat dobverőcég támogatja.
Papp Csaba a szentgotthárdi Takács Jenő zeneiskola ütőtanszakán kezdett el zenével foglalkozni. Később Szombathelyen Hollósi Lászlónál tanul a Ritmusállomás dobiskolában. Következő állomás a budapesti Kőbányai Zeneiskola, ahol jelenleg végzős tanuló. Tanárai: Solti János,Sramkó János és Németh Gábor.
Jelenlegi zenekarok: Pace Palmers, Odett, Red Boat Band, Words&Melodies, Noisgate.

 

Kovács Gábor 14 éves korában ült a dobok mögé. Autodidakta módon sajátította el az alapokat. Szinte azonnal zenekarokban kezdett játszani és fejlesztette hangszeres tudását. Elméleti ismereteiben id.Váray László segítette. 2007 óta tagja a Colombre Bandnak, emellett a Indigo formációban is szerepel.

DRUMS Ütőhangszeres Együttes
„Az együttes 2004-ben alakult, eleinte egymással és a hangszerünkkel ismerkedtünk, pár hónap elteltével már a közönség is hallhatott bennünket. Kezdetben szűkebb körben rendeztünk hangversenyeket, majd egyre szélesebb körben kezdtük megismertetni a DRUMS arculatát. Megyei és Országos Fesztiválokra kaptunk meghívást, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, Nyár a Lánchídon, Balatoni Fesztiválok. Több magyar és nemzetközi versenyről számos díjjal tértünk haza. Az együttes Európa számos országában is koncertezett már."

Babos Gyula-Horváth Kornél duó
A két világhírű művész egyedi produkcióval lép a győri közönség elé, koncertjükön óriási szerep jut az improvizációnak.
Horváth Kornél a világszerte elismert Kossuth-díjas ütősművész több száz lemezen működött közre, olyan nagy sztárokkal játszott együtt, mint Enver Izmailov, Al di Meola, vagy Allegre Korea. Valódi mestere hangszereinek, egyéni ütős technikáját tanítják Amerikában, koncertjei mellett bemutató előadásokat tart szerte a világon.
Babos Gyula Liszt-díjas művész a hazai jazz élet emblematikus gitárosa, aki ötvenezer ember előtt játszott Frank Zappával, de együtt muzsikált olyan világsztárokkal is, mint Trilok Gurtu, vagy Tony Scott.

Győri Ütőegyüttes
Az együttes ebben az évben ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját. Ezen idő alatt számtalan nemzetközi és hazai sikeres bemutatkozással örvendeztették meg az ütős zenét kedvelő közönséget.
„Repertoárunkban az afrikai, latin dobzenéktől kezdve, kifejezetten a mai kor ütőhangszereire komponált műveken át, a dallamhangszeres átiratokig, jazz darabokig, sokféle zenemű megtalálható. A különböző zenetörténeti korok más-más hangszerekre írt zenéit nagyon érdekes és sokszor kortársjellegű, szép hangzásvilágban, táncosokkal és más vendég fellépőkkel kiegészülve szólaltatják meg.

Kőszegi-Vasvári 5TET
Kőszegi Imre Liszt-díjas dobos, zeneszerző, tanár, a magyar jazz történet egyik legjelentősebb alakja 2014-ben ünnepli 70. születésnapját. Ebből az alkalommal az elmúlt 30 év egyik meghatározó jazz muzsikusával, Vasvári Pállal új formációt alapított Kőszegi – Vasvári 5tet néven. A Rákfogó, az In Line, a Magyar Jazz Quartet és a Kőszegi Rhytm & Brass után a Kőszegi – Vasvári 5tet ismét egy saját zenei programmal,- egyéni hangzással fűszerezett produkcióval – mutatkozik be a győri közönségnek.
Közreműködnek: Szaniszló Richárd vibrafon és marimba, Vasvári Pál basszusgitár, Hornyai Sándor gitár, Pecze Balázs trombita


Djakali Kone Band

A Burkina Fasoból érkező fekete zenészek tradicionális nyugat afrikai zenét játszanak különféle és különleges hangszereken, mint: djembe, kora, balafon, talking dobok, gitár drums and gitár. Olyan sajátos világzenei hangzásokkal színesített repertoárt mutatnak be, amely a hamisítatlan fekete Afrika hagyományait és ősi értékeit elevenítik fel. A quartet tagjai színpompás viseletekben és különleges hangszereiken olyan egyéni hangzásvilágot képviselnek, amilyet csak ritkán hallhat az az európai fül.

Brian Tichy
A fesztivál nemzetközi hírű sztár fellépője Los Angelesből érkezik a fesztiválra, Brian Tichy New Jerseyben született és a hard rockon, a Led Zeppelin, a Kiss, az Aerosmith, az AC/DC és a Van Halen zenéjén nevelkedett. Az elmúlt 20 év során a legnevesebb zenekarokban és muzsikusok mellett – Whitesnake, Billy Idol, a Foreigner, Ozzy Osbourne, Derek Sherinian, gitározott, énekelt és dalokat is írt. 2003 végétől Tichy egyre nagyobb szerepet játszott a Billy Idol dalok társszerzőjeként. A Devil’s Playground, melyet 2004-ben készítettek, 8 Idol/Tichy dalt tartalmazott. Az album 2005-ös megjelenését lemezbemutató turné követte. A Foreignerbe többször is visszatért, utoljára 2012-ben ugrott be néhány koncert erejéig.
2010. szeptember 25-én szervezésében 25 kortárs rock dobos, köztük Jason Bonham részvételével megünnepelték a Led Zeppelin egykori legendás dobosa John Henry Bonham halálának 25. évfordulóját. Tichy azzal lepte meg társait, hogy felállította Jonh Bonham legendás dobfelszerelésének pontos másolatát, amit egy hatalmas gong és timpani egészített ki, s valamennyi résztvevő dobos játszhatott rajta. 2010 és 2013 között a legendás rock szupergroup, az 1977-ben a korábbi Deep Purple énekes, David Coverdale által alapított Whitesnake dobosa volt. Dinamikus játéka hallható a banda 2011-ben kiadott stúdiólemezén, mely a Forevermore címet viselte, és ő dobol a banda két későbbi koncert- albumán, a Made in Japan és a Made in Britain című összeállításokban.