East: CD-n egy három évtizedes anyag, szimfonikus koncert

Újabb szép kiadvány a progresszív rock rajongóinak: a műfaj talán legfontosabb magyar szereplője, az áprilisi szimfonikus Müpa-koncertjére készülő East együttes végre CD-n is piacra dobta 1982-ben készített angol nyelvű lemezét, a Blue Paradise-t.

"1981 októberében jelent meg első stúdióalbumunk, a Játékok. Az anyag a Hungaroton nemzetközi komolyzenei jelenléte révén eljutott külföldre, egy szerencsés véletlen folytán az éppen Magyarországon tartózkodó Yoko Ono is eljött meghallgatni minket, amikor stúdióztunk. A Polydor kiadó érdeklődött a Játékok iránt, ami a Hungarotont egy angol nyelvű változat elkészítésére inspirálta. Így született meg a Blue Paradise" – idézte fel Móczán Péter, az East vezetője, dalszerzője.

Móczán Péter basszusgitáros és Varga János gitáros magyar szövegeit két műfordító, Ambrózy István és Törkenczy Miklós ültette át angolra, ami az énekes, a dzsesszkonziból érkezett Zareczky Miklós számára sem volt idegen, hiszen jó kiejtéssel beszélte a nyelvet. A vinyl lemez 1982-ben megjelent Japánban és Dél-Koreában a King Records japán kiadó gondozásában, és kapható volt Lengyelországban is.

"Bár erről nem kaptunk információkat, úgy tudjuk, sikeres volt kint a Blue Paradise, egy évvel később a második albumunkat, a Hűséget is kiadták Japánban, azt már az eredeti magyar szöveges verzióban. Magyarországon mindenesetre mindössze 4000 példányban hozta ki a Hungaroton, ami abban az időben szinte semmi volt" – idézte fel Móczán Péter.

A zenekarvezető kitért arra, hogy a Játékok és a Blue Paradise nemcsak az éneksávokban különbözik, a zenében is vannak eltérések, több számhoz hozzájátszottak utólag az angol verzióhoz. "Ennek nem volt különösebb oka, de ha már lehetőség adódott, javítottunk rajta. Zareczky Miki hangjára például különféle effekteket tettünk, ami akkor nálunk ritkaság volt".
A Blue Paradise eredeti maszterét korábban nem digitalizálták, a mostani CD-kiadáshoz egy kilencvenes években készült, maszter előtti állapotú digitalizált kópiát javítottak tovább a mai modern technikával.

A GrundRecords által most kiadott tízszámos anyagon két bónusz felvétel található, az East 1979-ben megjelent első kislemezének két instrumentális száma, A valóság hangjai (The Tones of Truth) és a Szirének (Sirens). E két dalban még nem Pálvölgyi Géza játszott billentyűs hangszereken, hanem Császár Ferenc, aki 1977-től 1979 végéig játszott az Eastben, később Nyugat-Európában vendéglátózott.

"Egyrészt lelkünk megnyugtatására csináltuk meg a CD-t, másrészt azt gondolom, a fizikai formátum nem fog teljesen eltűnni, mert az igazi rajongók örömmel vesznek kézbe egy ilyen kiadványt" – indokolt Móczán Péter. A booklet művészeti koncepcióját – Szurcsik József eredeti grafikájának felhasználásával – Elekes Attila készítette.

Az East 18 évvel 1994-es búcsúja után, 2012-ben tért vissza, sikeres koncertet adott a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-rendezvényén a Kodály Központban, azóta tavaly Szegeden és a Művészetek Palotájában (Müpa) is fellépett. A zenekar az elmúlt két évben három kiadványt is megjelentetett: Csepel felett az ég címmel egy 1981-es koncertet CD-n, a 2012-es pécsi visszatérő fellépést DVD-n, most pedig a Blue Paradise-t.

A következő esemény egy újabb koncert, ezúttal az MR Szimfonikusokkal április 25-én a Müpában. A repertoár hasonló lesz az elmúlt két évhez: a régi felállással (Móczán, Zareczky, Pálvölgyi és Varga mellett Király István dobol) eljátsszák a Játékokat, valamint a Hűségről jó néhány számot, elhangzanak továbbá tételek Az áldozatról (Szodoma, 1984), valamint a Móczán és Pálvölgyi mellett Takáts Tamás énekessel és Dorozsmai Péter dobossal rögzített A szerelem sivatagáról (1988) és a Radio Babelről (1994).

"Az East esetében a progresszív rockba a kezdetektől beépült a komolyzene, ezért egy szimfonikus koncert tető alá hozása régi álmunk volt, a feltételek most lettek adottak hozzá. A szimfonikus zenekarban negyvenen lesznek színpadon, plusz az East két felállása, vagyis tíz ember. Az East zenéjében eleve megvannak azok a pontok, amelyekre a szimfonikus hangszereléssel szinte csak ráerősíteni kell. A nagyzenekari kürtök, vonósok, fúvós és ütős hangszerek vagy eleve szólnak valamilyen formában, vagy nagyon könnyen odaképzelhetők" – fogalmazott Móczán Péter.

A koncertre – a zenekarral együttműködve – ketten készítik az átiratokat: a korai East-szerzeményeket Riederauer Richárd zeneszerző, a későbbi, 1987 és 1994 közötti számokat pedig Balogh Sándor, az MR Szimfonikusok karmestere hangszereli át; a próbák március végén kezdődnek.

Az East 1975-ben instrumentális zenekarként indult Szegedről, és az 1980-as évekre a hazai dzsessz- és progresszív rock talán legszínvonalasabb képviselője lett. 1981 és 1994 között nyolc stúdióalbumot készített, fellépett Nyugat-Berlinben, Hollandiában, Ausztriában, jelent meg lemeze Japánban és Dél-Koreában, 1990-ben Tina Turner előzenekara volt az MTK stadionban 50 ezres közönség előtt.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak