Szakcsi Lakatos Béla amerikai sztárokkal játszik a BMC-ben

A magyar dzsessz egyik legnagyobb alakja, Szakcsi Lakatos Béla április 19-én, szombaton világhírű amerikai zenészekkel lép színpadra a Budapest Music Centerben. A Climate Change című koncertet a tervek szerint CD-n is ki fogják adni.

A Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző egy exkluzív felállású kvartettel zenél a BMC-ben. A Rolling Stones szaxofonosa, Tim Ries az elmúlt néhány évben többször járt Magyarországon, a ritmusszekcióban muzsikáló Robert Hurst bőgős és Rudy Royston dobos olyan nevekkel lép fel rendszeresen, mint Wynton és Branford Marsalis, Diana Krall, Charles Lloyd, Terence Blanchard, Joshua Redman vagy McCoy Tyner – szerepel a koncert ajánlójában.

Az est műsorán főként a 70 éves Szakcsi Lakatos Béla saját szerzeményei szerepelnek legutóbbi, Climate Change című programja anyagából. A koncert felvétele a tervek szerint a BMC Records lemezsorozatában fog megjelenni.

A zongorista 2010-ben indult művészi vállalkozása, a Climate Change minden eddigi kísérleténél komolyabban vizsgálja, hogyan lehet mai magyar improvizatív zeneművészként és zeneszerzőként megragadni és továbbvinni az előző század magyar zenei örökségét, elsősorban Bartóknak, Kodálynak, Kurtágnak és rajtuk keresztül a kárpát-medencei hangszeres népzenének a hagyatékát. Ehhez Szakcsi Lakatos Béla teljesen új szerzeményeket komponált és új zenekart állított össze a műfaj legjobb hazai képviselőinek – Dresch Mihály (szaxofon), Szandai Mátyás (bőgő) és Balázs Elemér (dob) – közreműködésével.

A rendkívül sokoldalú Szakcsi játszik együttesben és szólóban, saját kompozíciókat és dzsessz standardokat, előadott nagyzenekari kísérettel klasszikus versenyművet, rögzített lemezre négykezeseket Vukán Györggyel és adott ki népdalfeldolgozásokat tartalmazó világzenei albumot. A világ legrangosabb fesztiváljain lép fel, gyakran társul külföldi muzsikusokhoz alkalmi együttesekben.

Szakcsi három másik amerikai zenésszel, Chris Potter szaxofonossal, Reginald Veal bőgőssel és Terri Lyne Carrington dobossal rögzített 2008-as koncertjét, amely a Művészetek Palotájában volt, tavaly, a zongorista 70. születésnapjára adta ki a BMC Records.

 

(Fotó: BMC)