Pat Metheny Pécsett és a Müpában is fellép

Sokadszor lép fel Magyarországon Pat Metheny, aki megkülönböztetett helyet foglal el a világ legjobb gitárosainak listáján. A hússzoros Grammy-díjas amerikai művész legfrissebb formációjával, a Pat Metheny Unity Grouppal május 27-én a pécsi Kodály Központban, 28-án a Művészetek Palotájában lép fel.

Az elsősorban a dzsesszben, illetve a fúziós zenékben, de szinte minden fontosabb műfajban utazó, folyamatosan megújuló gitárhős két évvel ezelőtt készített lemezt a dzsessz három másik nagyágyújával, Chris Potter szaxofonossal, Ben Williams basszusgitárossal, valamint Antonio Sanchez dobossal. A formációhoz ezt követően csatlakozott Giulio Carmassi multiinstrumentalista (zongora, szintetizátor, fúvós hangszerek, cselló, ének), a név pedig Pat Metheny Unity Group lett. A néhány héttel ezelőtt megjelent Kin című anyag turnéjával játszanak Pécsett és a Müpában is.

"Két évvel ezelőtt egyfajta visszatekintést készítettem eddigi lemezeimre. Arra jutottam, hogy csak egy olyan album van, amely igazán tükrözi a szaxofonnal kapcsolatos elképzeléseimet, a 80/81 című anyag Mike Breckerrel és Dewey Redmannel. Utána harminc évet kellett várnom arra, hogy egy szaxofonos, Chris Potter újra úgy inspiráljon, mint akkor Brecker és Dewey" – mondta nemrég Metheny egy amerikai tévéműsorban.

A gitáros szerint a 2012-es "Unity Band" lemez mostani szemmel egy fekete-fehér dokumentumfilm volt, az idei Kin pedig annak egy "3D-s, IMAX" verziója. Ahogy a pécsi koncert ajánlójában fogalmazott, a Unity koncepció először öleli fel mindazoknak a dolgoknak a teljes spektrumát, amit idáig zenekarvezetőként tető alá hozott.

A Kin-turné európai része április végén a Baltikumban kezdődött, a skandináv államokban folytatódott, majd Luxemburg, Németország és Svájc után érkezik Magyarországra, ahol május 27-én a pécsi Kodály Központ, másnap – a Jazztavasz keretében – a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme az állomás. A koncertsorozat június 30-án Spanyolországban, Cordobában zárul.

Hosszú pályafutása során Pat Metheny több mint félszáz albumot készített, létezik egy triója (ebben legutóbb Bill Stewart dobossal és Larry Grenadier basszusgitárossal zenélt), valamint 1977 óta egy Pat Metheny Group elnevezésű formációja is, utóbbiban a Unity Groupból Antonio Sanchez dobos is benne volt. Az évtizedek során olyan remek zenészekkel dolgozott együtt, mint például John Scofield, Brad Mehldau, Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock vagy David Bowie.

Az idén 60 éves gitáros négy évtizeddel ezelőtt, 1974-ben lett szélesebb körökben ismert, amikor csatlakozott Gary Burton vibrafonos zenekarához, és később hat albumon is játszott vele.

"Nekem nem elsősorban a műfajok számítanak, Steve Reich a példa rá, hogy klasszikus zenészekkel is szívesen játszom. Az a döntő, ki milyen erős személyiség. David Bowie például lenyűgözött, amikor 1985-ben együtt dolgoztunk a This Is Not America című rockszámon a Pat Metheny Grouppal" – mondta Pat Metheny az MTI-nek egy korábbi interjúban.
A zenész többször, több formációval járt már Magyarországon, először még 1985-ben a Budapest Kongresszusi Központban, legutóbb pedig 2011-ben – ugyanott. A Pat Metheny Unity Group mostani május 27-i pécsi koncertje egyben a gitáros első vidéki fellépése hazánkban. Dobosa, Antonio Sanchez egy évvel ezelőtt játszott a Kodály Központban Immigration elnevezésű projektjével.

A Pat Metheny Unity Group Kin című lemezét – amelynek producere a gitáros volt – a Nonesuch Records jelentette meg, Magyarországon a Magneoton/Warner forgalmazza.