Jazztavasz – A Kurt Rosenwinkel New Quartet a Müpában

A Pat Metheny Unity Group után egy nappal, május 29-én a világ dzsesszéletének egy újabb kiválósága játszik a Jazztavasz keretében a Művészetek Palotájában. Kurt Rosenwinkel amerikai gitáros kvartettjével lép fel Budapesten.

"Szeretem felfedezni a különböző formációk világát, legyen az trió, szóló, kvartett vagy kvintett. Néha olyan dalokat írok, amelyek előre meghatározzák, milyen felállással adjam elő őket. Példa erre a 2003-ban kiadott Heartcore című album, amelynek a hip-hop színtérről ismert Q-Tip volt a társproducere. Most is számos albumon dolgozom, mindegyik másfajta megszólaltatást kíván. A kvartett azonban állandó, bármi is történik" – fogalmazott a világhírű gitáros.

A Kurt Rosenwinkel New Quartet május 29-én a Müpa Fesztivál Színházában ad koncertet a háromnapos Jazztavasz részeként. A formációban a gitáros mellett Taylor Eigsti zongorázik, Orlando Le Fleming bőgőzik, Kendrick Scott pedig dobol.

"Elsősorban a két évvel ezelőtti dupla albumról, a Star of Jupiterről fogunk játszani, de elhangzanak számok a The Remedy című koncertanyagról is, amelyet a legendás New York-i klubban, a Village Vanguardban vettünk fel. A Star of Jupiter óta a tagok kicserélődtek mellettem, mert a dzsesszben időről időre történnek bizonyos személyi változások. Kendrick-kel egy ideje már együtt dolgozom, Orlando Eric Revist váltotta a bőgőnél, Taylor pedig Aaron Parksot erre a turnéra" – fejtette ki a gitáros.

Kurt Rosenwinkel 1970-ben született, a bostoni Berklee College of Music-ban folytatott tanulmányokat, majd Gary Burton vibrafonosnak, az iskola akkori dékánjának zenekarába került. "Gary Burton csodálatos zenész és számos zenész mentora volt pályafutásuk elején, köztük több gitárosnak, Pat Methenynek, John Scofieldnek, Wolfgang Muthspielnek és nekem is. Zenésszé válásom útján az egyik legfontosabb dolog volt, hogy az együttesében játszhattam, inspirálóak voltak szólódarabjai" – hangsúlyozta a gitáros.

Rosenwinkel a kilencvenes évek elején New Yorkba költözött, rengeteg sztárral dolgozott együtt, köztük Joe Henderson és Joe Lovano szaxofonossal vagy Paul Motian dobossal. Folyamatosan új kihívásokat kereső, más műfajokra és stílusokra nyitott muzsikus, aki pályája elején egyedi technikát alakított ki: erősítőjéhez kis mikrofont illesztett, ami áradó, "éneklő" gitárjátékot eredményezett.

Gitározott a már említett hip-hop előadó, a legendás A Tribe Called Quest formációból ismert Q-Tip két albumán, a rockvilág ikonja, Eric Clapton pedig meghívta saját fesztiváljára, a Crossroads-ra. "Szinte mindenevő vagyok a zenében, a hip-hop és a rock mellett természetesen klasszikus zenét is hallgatok, akárcsak flamencót és brazil zenét" – árulta el a zenész.

A dzsesszgitárosok másik nagy újítójával, Pat Methenyvel érdekes módon még nem játszott együtt. "Pattel a múlt héten Berlinben a koncertje után beszélgettünk, sztoriztunk, remekül éreztük magunkat. Kapcsolatban vagyunk egymással, nagy csodálója vagyok a zenéjének és gitárjátékának" – fogalmazott Kurt Rosenwinkel.

A gitáros néhány évvel ezelőtt New Yorkból Európába költözött, itt alapított családot, jelenleg Berlinben él. "Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy elszakadtam a New York-i dzsessz-színtértől, most is éppen New Yorkban vagyok, ahol a Lincoln Center Jazz Orchestrával, Wynton Marsalisszal játszom" – jegyezte meg.

Budapestre sem először jön: 2005-ben a Szabó Dániel Trióval lépett fel a MOL Jazz Fesztiválon, később játszott is a magyar zongorista formációjának Friction című lemezén. "Dániel az én zenekaromban is szerepelt egy oroszországi munkán, nagyszerű zongorista" – tette hozzá Kurt Rosenwinkel.

A Müpa Jazztavaszának zárókoncertjén, május 30-án a norvég Eivind Aarset Dream Logic Quartet játszik Jan Bang sampleressel kiegészülve.

 

(Fotó: Müpa.hu)