Victor Wooten Band a Hajón

A világ egyik – ha nem „a” – legjobb basszusgitárosa, a hangszerét elképesztő lazasággal kezelő, új játéktechnikákat kitaláló, ötszörös Grammy-díjas Victor Wooten hosszú évek után ismét az A38 Hajón! Adott itt már tomboló telt házas duplakoncertet Bela Fleckkel, tartott súlyos funkyestet számos tesójával – ezúttal két év megjelent ikerlemezét, az instrumentális-vokális felosztású Sword and Stone/Words and Tones albumokat mutatja be, teljesen megújult zenekarával. A koncert előtt pedig workshopot tart az A38 különleges fekvésű kiállítótermében.

Nehéz elhinni, hogy a még mindig babaarcú, a világot gyermeki örömmel szemlélő Victor Wooten idén ötven éves. Pedig így van: a mainstream fúziós dzsessz egyik legnagyobb alakja, a basszusgitár egyik leginnovatívabb figurája jubileumi turnéra indul, hogy pár éve teljesen megújult zenekarával ismét megmutassa azt, hogy miért az ájult tisztelet, ami szerte a világban körülveszi.

 

Talán nem létezik manapság technikásabb játékos Wootennél: egészen elképesztő dimenziókat adott a basszusgitárnak, kiterjesztve azt, ami Pastoriusszal kezdődött. A basszusgitár nála nem egyszerűen ritmushangszer (bár az is: Wooten az általa tökélyre fejlesztett slapping és tapping lelkes művelője), hanem sokoldalú, érzékeny szóló-instrumentum, amelyből a kristálytiszta üveghangoktól a vad tekerésekig bármit elő lehet csiholni. Wooten ugyanakkor mégsem csupán egyszerű, technika- és tempómániás virtuóz, hanem nagyszerű zenész is, ami abból is látszik, hogy az egyik legnagyobb slágere egy áhítatos vallási dal, az Amazing Grace átszellemült feldolgozása.

 

A fúziós dzsessz egyik legnagyobb kortárs alakja, Béla Fleck sem véletlenül vette be zenekarába. Wooten legnagyobb sikereit a Flecktonesszal aratta, és aki évekkel ezelőtt ott volt az A38 Hajón, ahol két koncerten keresztül, öt órán át tartotta eufóriában közönségét, az tudja, miért van ez.

 

A munkamánis Wooten saját projektje és a Flecktones mellett ezer dolgot csinál. Oktató DVD-ket készít, workshopokat tart (sor kerül majd erre az A38 Hajón is), hat éve összeállt a hangszer két másik nagyságával, Stanley Clarke-kal és Marcus Millerrel SMV néven koncertezett és adott ki lemezt, és persze négy tesójával (közülük a gitáros Regi is itt lesz) folytatja a Wooten Brothers Bandet. Éppen ezért örülhetünk, hogy zsúfolt naptárába beillesztett egy európai miniturnét, és abba egy budapesti állomást. Az ötszörös Grammy-díjas, számtalanszor „Az év basszusgitárosának” választott Victor Wooten új zenekarával az A38 Hajón!

 

A zenekar tagjai
Victor Wooten: basszusgitár
Krystal Peterson: ének
Regi Wooten: gitár
Carlton Taylor: billentyűsök
Derico Watson: dob

 

Szólólemezek
A Show of Hands, 1996
What Did He Say?, 1997
Yin-Yang, 1999
Soul Circus, 2005
Palmystery, 2008
Words and Tones, 2012
Swords and Stone, 2012

 

Victor Wooten Band (USA)
2014. július 8., kedd 20h
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 5500 Ft, elővételben: 4900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.
 

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak