Brushy One String – Zsenialitás egy húrral

Egy zseniális, szó szerint az utcáról felszedett jamaikai zenész, aki még a gitárhúrral is spórol. Egyetlen ember, egyetlen húrral a gitárján ezreket őrjít meg koncertjein. Sivatagi blues és utcareggae: Az egykor teljesen ismeretlen, mára világsztárrá lett Brushy One String július 5-i koncertje az A38-on egyszerűen kihagyhatatlan!

Brushy One String (JAM)
2014. július 5., szombat 20h

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 2000 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.
 

Andrew Chin, azaz Brushy One String lényegében egész gyerek- és fiatalkorát az utcán töltötte. A zenészcsaládba született, de korán elárvult fiú teljesen autodidakta módon képezte magát, olyannyira, hogy igazából gitározni sem tanult meg soha: mint egy önironikus videójából kiderül, még a gitárján lévő egyetlen húrt is rossz helyen lévő hangolókulcsra feszítette rá. Elmesélése szerint sosem volt pénze egy teljes készletre, a csonka gitár évekig az ágy alatt hevert, amíg egyszer csak meg nem álmodta, hogy ő lesz „az egyhúrú gitárkirály”. És Brushy (akinek gúnyneve bozontost jelent) egy napon fogta magát, leszedett pár slágert a rádióból, „áthangszerelte” ezeket egyetlen A-húrra.

 

 

Így alakította kis sajátos, gitártesten dobolós-egyhúros bassline-játszós minimáltechnikáját, amihez remekül illett bluesos hangja. Jamaikai létére Brushy One String zenéje leginkább a blues gyökereihez és afrikai eredetéhez áll közel. Ettől persze még nem vált volna elképesztően népszerűvé, de a szerencse segített: Luciano Blotta filmrendező már évek óta forgatta dokumentumfilmjét három fiatal, feltörekvő jamaikai zenészről, amikor egy napon az utcán véletlenül meglátta Brushy One Stringet zenélni. Az éppen az azóta legnagyobb slágerévé vált Chicken in the Runt előadó egyhúrkirály produkciója be is került a RiseUp című filmbe, és elsöprő sikert aratott, túlzás nélkül a film legerősebb jelenete lett, és a promóciós kampányt is erre építették.

 

A többszörös fesztiváldíjas film aztán elhozta Brushy One Stringnek a méltó elismerést, és ő azóta Jamaika egyik legismertebb és legelismertebb zenésze lett. Sajátos filozófiája, remek humora, közvetlensége és nem utolsósorban egyszerűségében is magával ragadó és zseniális, bluesos zenéje rendkívül népszerűvé tették.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak