Óbudai Nyár – Ismét East-koncert a progrock rajongóinak

Újra fellép a csaknem két évtized szünet után 2012-ben visszatért East zenekar. A magyar progresszív rock kiemelkedő csapata július 19-én az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében a Zichy-udvarban ad életművét átívelő koncertet.

Az East 1994-es búcsúja után tavalyelőtt tért vissza és sikeres koncertet adott a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-rendezvényén a Kodály Központban. Azóta tavaly Szegeden és a Művészetek Palotájában, majd idén áprilisban ismét a Müpában, ezúttal az MR Szimfonikusokkal lépett fel – szerepel a szervezők ajánlójában.

A zenekar az elmúlt két évben három kiadványt is megjelentetett: Csepel felett az ég címmel egy 1981-es koncertet CD-n, a 2012-es pécsi visszatérő fellépést DVD-n, idén pedig a Blue Paradise című, 1982-es angol nyelvű anyagot CD-n.

A repertoár Óbudán is hasonló lesz, mint az elmúlt két évben adott koncerteken, vagyis az elhangzó számok átívelik az East szinte teljes életművét. A régi felállással (Móczán Péter – basszusgitár, Zareczky Miklós – ének, Pálvölgyi Géza – billentyűs hangszerek, Varga János – gitár, Király István – dob) eljátsszák a Játékok (1981) című lemez teljes anyagát, valamint az 1982-es Hűségről jó néhány számot. Elhangzanak továbbá tételek Az áldozatról (Szodoma, 1984), valamint a Móczán és Pálvölgyi mellett Takáts Tamás énekessel és Dorozsmai Péter dobossal rögzített A szerelem sivatagáról (1988), a Taking the Wheelről (1991) és a Radio Babelről (1994). Közreműködik Madarász Gábor (gitár), Czerovszky Heni és Vincze-Fekete Vera (vokál).

Az East 1975-ben instrumentális zenekarként indult Szegedről, és az 1980-as évekre a hazai dzsessz- és progresszív rock talán legszínvonalasabb képviselője lett. 1981 és 1994 között nyolc stúdióalbumot készített, fellépett Nyugat-Berlinben, Hollandiában, Ausztriában, jelent meg lemeze Japánban és Dél-Koreában, 1990-ben Tina Turner előzenekara volt az MTK stadionban 50 ezres közönség előtt.