Költészet Ünnep, Báb és Utcaszínházi Találkozó a Palotanegyed Fesztiválon

A Palotanegyed Fesztivál soron következő hétvégéjén a Költészet Ünnep, Báb és Utcaszínházi valamint Zsonglőr és Egykerekűs Találkozó élénkíti fel Józsefváros utcáit és tereit. A Múzeumkerben számos verskoncert, többek között a Kaláka, a Misztrál és a Makám együttes; színházi és bábszínházi előadások; a Muzikum Klubban Versszínház; a Szabó Ervin téren mutatványos utca, kézműves vásár, gasztrozene sétány várja az érdeklődőket. Az augusztus 16-17-i rendezvény minden programeleme ingyenesen látogatható!

A Költészet Ünnep, Báb és Utcaszínházi Találkozó egyedülállóan színes és színvonalas kikapcsolódási lehetőséget nyújt az egész család számára a belváros szívében. A rendezvény szombaton 11 órakor veszi kezdetét a Palotanegyed terein, utcáin átkígyózó, látványos óriásbábos, gólyalábas felvonulással. Ugyanezen a napon a Múzeumkert számos meglepetést tartogat a megzenésített verseket, költészetet kedvelők számára. A Múzeumkert PORT.hu nagyszínpadán kora délután a Kosbor zenekar Tandori 75,5 koncertjével majd 17 órától a Kaláka együttes családi verskoncertjével lép színpadra, és ugyanitt találkozhatunk Lackfi János és Gryllus Dániel sziporkázó versműhelyével is. Este a Misztrál együttes legújabb, fantasztikus zenei produkcióját, a Babits műsort hallgathatjuk. A koncerten felcsendülő másfél tucat hiánypótló zenei feldolgozás egyik célja, hogy Babits Mihály sokszínű – az antik, a későbbi európai és a magyar költői hagyományokból egyaránt merítő költészetét közelebb hozza a mai kor emberéhez.
 

Vasárnap 18:30-kor az idén 30. jubileumát ünneplő, méltán népszerű világzenei csapat, a Makám együttes Weöres dalok koncertjét élvezhetjük, mely első alkalommal a Palotanegyed fesztiválon kerül bemutatásra. Az aprónépeket két napon keresztül a Bóbita Bábkert várja mesés kalandokkal, ahol többek között Világfa meselabirintus, a Térszínház Holdbeli csónakos előadása, a Ládafia Bábszínház és a legnagyobb mesemondók egyike, a felvidékről érkező Écsi Gyöngyi meseszínháza szórakoztat kicsiket és nagyokat egyaránt. Az Irodalmi Szeglet könyvműhellyel valamint könyvbemutatóval és vásárral várja a fesztiválközönséget.

 

A rendezvény lelke a költészet, így a Muzikum Klub programjai kifejezetten a versek szerelmeseihez szólnak szombaton és vasárnap. Augusztus 16-án a Turek Miklós Versszínháza 10. évfordulóján a VERS-et, költőiket és a 10 éves Versszínház-at ünnepeljük ezen az estébe hajló délutánon, melynek keretében lesz Versszínházi kerekasztal-beszélgetés és közönségtalálkozó, Nágel Kornél grafikusművész kiállítás megnyitója valamint a Versszínház jubileumi Radnóti előadása. A társulat tevékenysége nemcsak világhírű, de felbecsülhetetlen értékű is: magyar klasszikusok költészetét és életét mutatják be az irodalom, a színház, a zene és a képzőművészet különleges ötvözetével. Vasárnap ugyanitt Rozs Tamás Weöres 101 műsorát kísérhetjük figyelemmel.

Óriási látványosságnak ígérkezik a Múzeumkertben megrendezésre kerülő Zsonglőr és Egykerekűs Találkozó, fergeteges egykerekűs attrakciókkal, zsonglőr tanodával. A slackline és egykerekű komoly koncentrációt igénylő sportok, szenzációs újdonságok, amelyekkel eddig még lehet, hogy nem is találkozott a közönség. A színházi attrakcióknak beillő mutatványok egyszerűbb változatait a közönség is kipróbálhatja. Ne szalassza el senki sem megnézni! A szédületesen sokszínű programkínálat része még a Szabó Ervin téren a Mutatványos utca, ahol a Tintaló Társulat cirkuszi produkciója, a Netz Táncszínház virtuóz „kortárs hagyományőrző” utcai performanszai és óriásbábosok szórakoztatják a publikumot. A vásárban egyedi kézműves portékákat és gasztronómiai ínyencségeket vásárolhatnak a látogatók.

 

Az összművészeti rendezvénysorozat összes programeleme belépő díj nélkül látogatható! Családdal érkezőknek, a költészet szerelmeseinek, a látványos utcai flashmobokat kedvelőknek, a különleges irodalmi csemegék iránt érdeklődőknek ajánljuk a figyelmébe ezt a kiváló kulturális felfrissülési lehetőséget! A Józsefvárosi Önkormányzat csaknem 40 milliós támogatásával létrejött Palotanegyed Fesztivál még egészen szeptember közepéig tartogat meglepetéseket!

PROGRAM
KÖLTÉSZET ÜNNEP – Báb és Utcaszínházi Találkozó
AUGUSZTUS 16-17.
Helyszínek: Múzeumkert – MUZIKUM Klub – Szabó Ervin tér

 

Szombat

MÚZEUMKERT PORT.HU NAGYSZÍNPAD
11:00MEGNYITÓ: Óriásbábos, gólyalábas felvonulás a Palotanegyedben
Közreműködik: a Garabonciás Gólyalábas Utcaszínház és a Bab Társulat
15:00Kosbor: Tandori 75,5
16.00 Gryllus Dániel és Lackfi János: Versműhely
17:00KALÁKA koncert
20:00MISZTRÁL EGYÜTTES: BABITS

 

Múzeumkert – Bóbita Bábkert
14:00Lábita Bábszínház
18:00Árgyélus Színház: Angyalbárányok – Écsi Gyöngyi felvidéki meseszínháza

 

MUZIKUM Pódium
"Vers az, amit mondani kell." /Kányádi/ Turek Miklós tíz éves versszínházának jubileumi programja
17:00"Versszínházi kerekasztal" – közönségtalálkozó a Versszínház eddigi alkotóival, beszélgetőtársak Turek Miklós, a Versszínház alapítója, Nágel Kornél grafikusművész, Gerendás Péter, Kosbor Trió, a beszélgetést vezeti, Kozári Réka (M1)

18:00 Nágel Kornél kiállítás megnyitó

18:30 Árny az árnyban… – Turek Miklós versszínházi monodrámája Radnóti életéről és költészetéről

 

 

Vasárnap

 

MÚZEUMKERT PORT.HU NAGYSZÍNPAD
11:00Túlpart koncert: Varázskalap
15:00Térszínház – Weöres Sándor: A Holdbeli csónakos
18:30MAKÁM Koncert: Weöres dalok
20:00Netz utca- és Táncszínház „Kicsit másképp”

 

Múzeumkert – Bóbita Bábkert
14:00Vitéz László: Az elásott kincs 16:00Ládafia Bábszínház

 

MUZIKUM Pódium
17:00 Rozs Tamás: Weöres 101

 

Egész napos programok
Múzeumkert (11.00 – 20.00)
oZSONGLŐR ÉS EGYKEREKŰS TALÁLKOZÓ
oTintaló Társulat: Cirkusz Mehanikusz
oNépmese kerengő
oIrodalmi Szeglet: Csodaceruza Könyvműhely – Irodalmi Játszóház és Alkotóműhely
oKöltészetek utcája – könyvvásár, könyvbemutatók

 

Szabó Ervin tér (11.00 – 22.00)
oMutatványos utca: Tintaló Cirkusz; egykerekűs performanszok
oKézműves portékák és gasztronómiai ínyencségek vására
oBab Társulat
oNetz Táncszínház – utca és táncszínház flashmob
oGasztroZene pódium: utcazenei produkciók