Világok Arca – etnozene szimfonikusokra

2014. október 3-án 20 órakor a Bálnában ad frenetikus etnokonertet Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Az előadás alapjául változatos népi folklór zene szolgál, viszont a dalok egytől egyig saját kompozíciók vagy instrumentális művek. A szimfonikus koncert karmestere Cser Ádám.

A Fabula Rasa zenéje a magyar néphagyomány végtelen gazdagságából, mélységes gondolatiságából táplálkozik, amelyet az "újrazenésített" magyar népdalszövegek elevenítenek fel; valamint a balkán vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, páratlan ritmikája és lendülete. A dallamok a szívhez szólnak, érzelemmel megtelve, amivel ugyanolyan boldogságot kívánnak okozni, mint amilyen boldogság előadni azokat. Mindehhez olyan autentikus (furulya, tárogató, hegedű) hangszerek társulnak, amik a dallamokban lévő érzelmet éltetik tovább az ének után. A gondolatot a magyar népköltészet gyöngyszemein túl, költő óriások versei hordozzák, mint pl. József Attila, Radnóti Miklós vagy Arany János.

 

Ebben a hangszerelésben a szimfonikus zenekar ugyanolyan fontosságú része a zene megszólalásának, mint a szólisták. Nem valami színezék, vagy "hátsó zenei szándék". A virtuóz témákat a zenekar tagjai ugyanúgy játsszák majd együtt a szólistákkal. Ebből emelkednek ki improvizációs részekkel, egyéni díszítéssel az elöl állók.

 

A cél, hogy elmosódjanak a hátárok a zenészek és a hallgatók között! Egyik a másik nélkül életképtelen, vagy nem is létezhet!

 

A szimfonikus zenekaron kívül a koncerten fellép Borbély Mihály, Szokolay „Dongó” Balázs, Szirtes Edina és a Fabula Rasa. Karmester: Cser Ádám.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak