Kortársak az A38 Hajón

Az A38 Hajó kísérletező dzsessz és egyéb experimentális zenéket bemutató sorozatának újabb állomásán három duó lép fel, ebből kettő együtt ad ki egy kvartettet. Az európai-amerikai világválogatott, a Perch Hen Brock & Rain a New York-i avantgárd emocionális free jazzét ötvözi az európai kortárs zenével. Az est másik fellépője, a moszkvai ASTMA két orosz zajzenei veterán egyedülálló együttműködése. A fellépésekről az A38 Hajó szokás szerint televíziós felvételt készít, amit egy későbbi alkalommal mutat be a Magyar Televízió.

A Perch Hen Brock & Rain holland-amerikai formáció négy sokat próbált, neves, szabad improvizációban, kortárs zenében és dzsesszben egyaránt járatos, az európai kortárs zene élvonalába tartozó zenész különlleges kísérlete. A két szaxofon-brácsa-dob felállású négyes zenéje az improvizáción alapul. A valójában két duóból felépülő kvartett egyfajta nagyszabású, szabad zenei párbeszédet folytat: a New York-i avantgárdra jellemző, emocionális, szabad improvizációs free jazz találkozik az európai kortárs komolyzenével. A frissen alakult zenekar első európai fellépéssorozatára indul.

 

A zenekar tagjai
Ab Baars: tenorszaxofon, klarinét, sakuhacsi
Ig Henneman: brácsa
Ingrid Laubrock: tenorszaxofon
Tom Rainey: dob

 

Honlapok
http://stichtingwig.com/index.html
http://www.ingridlaubrock.com/

 

A moszkvai ASTMA két orosz "veterán", Olga Noszova dobos és énekes, a moszkvai Syncopated Silence fúziós zenekar és a Motherfathers punkzenekar jól ismert tagja és a szabadimprovizációs, kortárs- és kísérleti zenei doyenje, Alekszej Boriszov találkozásából született. A 2009 óta működő duó a punk, a zajzene, a free jazz és az ambient határvidékén hozza létre improvizatív kísérleteit, és rengeteg művészeti együttműködésben vett részt. Színházi előadásokhoz, performanszokhoz éppúgy készített zenét (vagy inkább akusztikus környezetet), mint Dziga Vertov dokumentumfilmjeihez.

 

A zenekar tagjai
Olga Noszova: ének, dob, elektronika, gitár
Alekszej Boriszov: elektronika, gitár, basszusgitár, programozás
 

 

Kortársak az A38 Hajón:
Perch Hen Brock & Rain (NL/D/USA)
ASTMA (RU)

2014. november 10., hétfő 19h
A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.
Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.