A Sárik Péter Trió a Müpában mutatja be a Jazzkívánságműsor 2-őt

A Sárik Péter Trió elkészítette a két évvel ezelőtt megjelent, nagy sikerű Jazzkívánságműsor című lemez folytatását. A külföldi pop-rock slágerek dzsesszfeldolgozásait november 27-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában mutatja be a formáció.

A mérce magasan volt, hiszen a 2012-ben megjelent Jazzkívánságműsor idén Fonogram-díjat kapott a hazai dzsessz album kategóriában.

"Mindig önkritikus vagyok magammal, de most úgy érzem, életem egyik legjobban sikerült lemeze lett az új Jazzkívánságműsor. Élvezzük a közönség szeretetét is, hiszen a koncert előtt hetekkel szinte minden jegy elkelt a Müpa-koncertre" – mondta Sárik Péter zongorista, zenekarvezető.

Jamiroquai, Alphaville, Eurythmics, Terence Trent D’Arby, R. Kelly, Sade, Simon & Garfunkel – néhány előadó azok közül, amelyektől-akiktől szerepel egy-egy dal dzsesszes megszólalással a Sárik Péter Trió (Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – basszusgitár, bőgő, Gálfi Attila – dob) friss albumán. A lemezen több dalban énekel és a koncerteken is a csapat állandó közreműködője Micheller Myrtill.

Sárik Péter zenekara 2010-ben kezdte a Jazzkívánságműsor című koncertsorozatot a Budapest Jazz Clubban akkor indult havi klubjuk keretében. Az estek a kezdetektől telt házak előtt mennek.

"Eddig hozzávetőleg 150 slágert dolgoztunk fel a Jazzkívánságműsor-szériában és szinte valamennyit a koncerteken a közönség által megfogalmazott kívánságokra készítettük el. Nyitottak vagyunk mindenre, de azért mulatós zenét nem fogunk dzsesszesíteni. Az átiratoknál figyelünk arra, hogy a művek eredeti üzenete, hangulata megmaradjon. Emellett fontos, hogy hozzátegyünk valami egyéni ízt, amitől új értelmet nyer a szerzemény" – fejtette ki Sárik Péter.

Az első Jazzkívánságműsor-lemez instrumentális volt, a mostani anyag mintegy felén Micheller Myrtill énekel, ezek a számok ettől kicsit populárisabbnak hatnak. "A közönség részéről mutatkozott igény, hogy legyen énekes is a produkcióban. Myrtill már az első anyag megjelenése óta fellép velünk. Számos olyan dal van, amelyet ének nélkül nem is dolgoztam volna fel".

Szerepel a CD-n a tíz popszám mellett egy komolyzenei kompozíció, Camille Saint-Saens Az állatok farsangja című művéből A hattyú dzsesszes verziója. "Az első CD-re Beethovent. Mozartot is tettünk, Jazzkívánságműsor-koncerteken Bach-ot is játszottunk már".
November 27-én a Müpa Fesztivál Színházában a Sárik Péter Trió és Micheller Myrtill teljes egészében előadja a Jazzkívánságműsor 2-őt.

A Sárik Péter Trió 2007-ben alakult, a formáció a két Jazzkívánságműsor-lemez előtt két CD-t készített: a Better Tomorrow 2008-ban, a Pieces 2010-ben jelent meg. A formációban 2013-ig Frey György basszusgitározott és Berdisz Tamás dobolt.

"Az új triónak még csak Jazzkívánságműsor-koncertjei voltak. Jövőre két lemezt tervezek: az egyik egy nagyon változatos stílusú szerzői album lesz, azon énekesek és hangszeresek közreműködésével, akikkel az elmúlt években játszottam. A másik anyag a Sárik Péter Trió negyedik lemeze lesz, saját dzsessz szerzeményekkel" – mondta Sárik Péter.

A 42 éves zenész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, később klasszikus zenei tanulmányokat folytatott Prunyi Ilona irányításával. A dzsessz mellett játszott klasszikus, pop-, latin és világzenét is, zeneszerzőként többször szerepelt sikerrel amerikai és brit nemzetközi dalszerző versenyeken.

Sárik Péter korábban együtt dolgozott Fábián Julival, jelenleg – mások mellett – Berki Tamással, Falusi Mariannal és Pély Barnával lép fel. Írt dzsesszlemezt gyerekeknek (A világ összes kincse) és ő a Recirquel különleges cirkuszi produkció zeneszerzője, zenei rendezője.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak