Medeski, Scofield, Martin & Wood: dzsesszlegendák a Müpában

Az amerikai jazz ikonikus alakja, John Scofield, Miles Davis egykori gitárosa november 17-én a Művészetek Palotájában napjaink egyik legfontosabb jazzformációjával, a Hammond-orgonát előtérbe helyező Medeski, Martin & Wood trióval közösen lép fel.

Nem mindennapi történet, ahogy a New York-i experimentális zenei mozgalomból kinőtt, elektronikus alapú avantgárd dzsesszfunkot játszó Medeski, Martin & Wood (MMW) trió útjai John Scofieldéval találkoztak.

A gitáros, aki a dzsessztörténet mérföldköveivel, köztük Charles Mingusszal, Herbie Hancockkal, Chick Coreával, Pat Methenyvel vagy Miles Davisszel is játszott együtt, 1997 telén egy üzenetet hagyott az MMW rögzítőjén: "mondtam, hogy John Scofield vagyok, és szeretnék velük jammelni". A zenészek a Scofield-üzenetet egy hangutánzó barátjuk viccének könyvelték el, és sokáig válasz nélkül hagyták. Végül a dobos, Billy Martin mégis visszahívta a számot, ám a gitárosnak még akkor is bizonygatnia kellett, hogy tényleg ő van a vonal túlsó végén.

Néhány héttel később az MMW már Scofielddel zenélt New Yorkban, majd 1998-ban megjelentették a korszakos jelentőségű A Go Go című lemezt, és egy szempillantás alatt meghódították az egész világot. Szórakoztató, mi több, táncolható, groove-központú dzsessz-funk-blues zenéjüket azok is szívesen hallgatják, akik trükkös improvizációkra és pazar együttjátékra kíváncsiak.

Bár a két zenei univerzum különbözik egymástól, hiszen Scofield munkássága mindig is jobban közelített a minőségi mainstreamhez, mint az "avant groovista", a funktól a hiphopig sokféle gyökérből táplálkozó MMW-é, pályáik mindvégig közel maradtak egymáshoz. 2006-os, egy hét leforgása alatt improvizatív jammelésekből rögzített Out Louder című lemezüket már egyenrangú partnerekként, Medeski, Scofield, Martin & Wood néven jegyezték.

John Scofield három évvel ezelőtt koncertezett szólóban a Budapest Jazz Clubban.

A formáció alig egy hónappal ezelőtt, október 4-én adta ki legújabb, Juice című albumát, ami rögtön a New York-i dzsesszlista első helyén nyitott. A csapat azzal a céllal vonult stúdióba, hogy olyan lemezt rögzítsen, amelyben az afrikai gyökerű zenék ritmusvilága kiemelt szerephez jut. Bár a koncepció a felvételek végére némileg módosult, a számokban tetten érhető az afrikai és latin műfajok hatása, főszerepet kap a zenei humor. A feszes groove-ok mellett jól megfér a Doors Light My Fire című számának feldolgozása is. A csapat jelenleg európai turnén népszerűsíti az anyagot, ennek részeként lép fel november 17-én hétfőn a Művészetek Palotájában.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben John Medeski billentyűs hangszereken, John Scofield gitáron, Billy Martin dobon, Chris Wood pedig basszusgitáron játszik.

 

(Fotó: Michael Bloom)