Michael Schiefel friss projektjével, a Platypus Trióval a BMC-ben

Az egyik legizgalmasabb európai dzsesszénekes, a kivételes hangú és lehengerlő stílusú Michael Schiefel a német-magyar formációjával, a Platypus Trióval idén megjelent albumát mutatja be szombaton a Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában.

Tavaly összejött triójában az énekes két zenésztársa Lukács Miklós világszerte elismert cimbalomvirtuóz, valamint egy német csellista, Jörg Brinkmann.

Az idén tavasszal a BMC Records kiadásában megjelent album a kacsacsőrű emlősről, azaz a platypusról mesél történeteket.

A lemez anyaga egy bájos régi tanmese elemeiből épül fel, amely a természet véletlenszerű tréfájának is tekinthető, sehova be nem sorolható, fura teremtményről szól. A trió hangszeres felállása különleges, hiszen nincsen se zongora, se ütőhangszer, Schiefel elektronikával is fűszerezett egyedülálló éneklése és játékos humora azonban tökéletes szimbiózist alkot a Jörg Brinkmann csellista és Lukács Miklós cimbalmos által alkotott szokatlan hangszerpárossal. A számokra mindvégig eleven, friss, ritmikus hajtóerő és mély érzelmi kifejezésmód jellemző, Schiefel részben angolul énekel, részben scatel, biztosan mozog az alsó és a magas hangtartományokban egyaránt.

A 44 éves Michael Schiefel a mai európai dzsessz-szcéna egyik legkiválóbb énekese, virtuóz hangját elektronikus eszközökkel, elsősorban loopokkal kombinálja. 1996-ban szerzett diplomát a Berlini Művészeti Egyetemen dzsesszének és zeneelmélet szakon, öt évvel később ő lett a legfiatalabb zenei professzor Németországban a weimari Liszt Ferenc Konzervatóriumban, ahol dzsesszéneket tanít.

Számos műfajban alkot és koncertezik, szólómunkái mellett funkot és popot is játszik a JazzIndeed kvintettel, tagja a klasszikus zenén alapuló big bandnek, a Thärichen’s Tentettnek. Európai dzsesszfesztiválok és mesterkurzusok rendszeres fellépője és résztvevője, eddig négy szólóalbumot adott ki. Előszeretettel dolgoz fel popszámokat, lemezre vette például a Cure Boys Don’t Cry-át, a Portishead Glory Boxát, a Police Synchronicityjét és Walking In Your Footstepsét vagy Nik Kershaw Wouldn’t It Be Goodját.

A Platypus Trio 2013-ban alakult, és először Németországban, a moers-i dzsesszfesztiválon játszott együtt. Az albumot idén áprilisban két nap alatt rögzítették a BMC stúdiójában, valamennyi számot Schiefel komponálta, a producer természetesen Gőz László volt. Schiefel egyszer már szerepelt a BMC egyik kiadványán, a Cool Runnings Orchestra 2011-ben megjelent Tribute to Marley című CD-jén. A Platypus Trio felvételének elkészültét a Budapesti Goethe Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.

A csapat vasárnap Debrecenben is fellép, a Sikk Klubban.