Orient – zenés színház a Talambával

A Talamba Ütőegyüttes, a Cimbaliband, a Fricska Táncegyüttes, és két színész: Szomor György és Gubik Petra tolmácsolásában mutatja be a gödöllői Művészetek Háza és a békéscsabai Jókai Színház 2014. december 13-án és december 15-én Fekete Péter rendező különleges zenés-táncos színházi művét, az Orientet.

 

ORIENT
zenés színház két részben
Zene: Szitha Miklós, Grünvald László, Unger Balázs

Dalok: Zalán Tibor/Szomor György/Szitha Miklós/Grünvald László/Unger Balázs
Forgatókönyv: Fekete Péter
 

…. és tizennégyben kitört a háború. Ledőlt Belgrádnál a Zimonyi híd, melyen keresztül az Orient Expressz száguldott a két kultúrát, Keletet és Nyugatot összekötni és megismerni szándékozó utazók tucatjaival. A lehetőségek vonatja, amely egyúttal az elegancia, a kaland, a nagy utazás szimbóluma is. Különleges járat, az ismeretlen keresését, a távoli egzotikum felkutatását, megismerését jelképezi. Egy sínpár, mely összeköti Keletet Nyugattal. Egy zakatoló híd, mely átível folyókat, szakadékokat, akadályokat, nehézségeket.

… és ha elindulok, mindent itt hagyok, de ott mi vár, de ott ki vár, egy más világ, milyen világ…

… és tizennégyben ledőlt a Zimonyi híd, ezzel megszakadt valami, de jönnek újabb és újabb sínépítők, akik folyamatosan építik a nyugati és keleti életérzést összecsövező Orient Expresszünket, keresik a kalandot, és akadály-legyőző hidakat vernek akaratból, kíváncsiságból, megismerésből, elfogadásból.

Emberfeletti munka a sínépítőé, a vonatvezetőé, de az utazó dolga is embert próbáló, hisz időről időre felrobbannak alattunk a zimonyi hidak, alattunk tátonganak a szakadékok, s ez így lesz mindaddig, míg a megismerés, a megértés és az elfogadás erősebb nem lesz.

A ORIENT-show egy nagy utazás, virtuóz zenében, táncban, dalban elmesélve. Európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantó könnyed utazás, de sokkal több is annál, hisz Zimonynál mégiscsak ledőlt a híd tizennégyben, és a háború is kitört. Vajon miért dőlnek le a hidak, vajon még meddig törnek ki a háborúk – kérdezi a rendező két rövid felvonásban, a színház teljes eszköztárának hadba hívásával, briliáns zenészekkel, táncosokkal, látványos képekben elgondolkodva erről.