A magyar kultúra napja – Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós a Bem6-ban

Szakcsi Lakatos Béla dzsesszzongorista és a cimbalmon játszó Lukács Miklós duóban ad koncertet január 22-én a Budavári Művelődési Házban (Bem6) a magyar kultúra napja alkalmából.

A két művész közös improvizációiból 2005-ben közös lemez jelent meg Check It Out, Igor címmel.

"Ez a zene olyan, mint két egyenrangú partner beszélgetése; mintha két férfi mesélne egymásnak egy hosszú és bonyolult történetet, számtalan érdekes és drámai részlettel, s gyakran humoros fordulatokkal megtűzdelve. Ez a beszélgetés olykor izgatottá válik, olykor fordulatot vesz, és néha megszépíti a másik által mondottakat" – szerepel a BMC által tíz évvel ezelőtt kiadott CD ajánlójában, amelyet Pallai Péter újságíró írt.

Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző a magyar dzsessz egyik legnagyobb alakja, aki tavaly a Nemzet Művésze díjat is kiérdemelte. 1957-től koncertezik különböző formációkkal és szólóban, 1970-ben tagja volt Pege Aladár kvartettjének, 1972 és 1976 között a Rákfogóban, később a Saturnusban, majd a Hungarian Jazz Quartetben játszott. A dzsesszt a komolyzenével, a népzenével és a cigányzenével ötvözve megteremtette a gipsy-jazzt.

Lukács Miklós saját zenekarai, a Lukács Miklós Trió és a Lukács Miklós Quintet mellett szintén több formáció tagja, jelentős produkciók résztvevője, Szakcsi Lakatos Béla mellett Dresch Mihállyal, Borbély Mihállyal és Balogh Kálmánnal is játszik duóban. A nemzetközi színtér sztárjai közül együtt zenélt Uri Caine-nel, Steve Colmannel, Archie Shepp-pel, Chico Freemannel, Gerard Presencerrel, Herbie Mann-nel, Tony és Roby Lakatossal, Chris Potterrel vagy Charles Lloyddal is.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak