Így doboltok Ti! – Budai Krisztián

A rovatot ezúttal két különleges hangfelvétellel folytatjuk. Budai Krisztián saját szerzeményeit küldte be nekünk, amelyek egy képzeletbeli sziget, Langwan ütőhangszeres kultúráját mutatják be.

 

 

 

 

AZ ELŐADÓRÓL:

"Budai Krisztián vagyok, 13 éve foglalkozom ütőhangszerekkel. A zenész pálya talált rám, ma ez az életem. A kézi ütős hangszereket már szinte az elején közel éreztem magamhoz. Aztán a 2005-ös Művészeték Völgye ütős kurzusain végképp elhatároztam, hogy ebben az irányban szeretném elmélyíteni a tudásomat. Jelenleg több helyen is tanítok, például a debreceni Rocksuliban, Hajdúböszörményben, és a debreceni Medgyessyben is. A szakma elmélete is érdekel, több írásom is megjelent már a Dobos Magazin, és a Parlando hasábjain."

 

A FELVÉTELEKRŐL:

"Mindkét mű saját szerzemény.
Az Akuongon egy távoli mesebeli szigethez, a Langwan szigethez kötődik. A lüktetése váltakozó, van benne 5/8 és 6/8, de 4/4 is. A középrészt afro-kuban stílusúnak szántam. Mind az öt szólamát én játszottam föl (bongo, 3 konga, surdo, djembe, agogo). Az elején-végén hallható madárfütty az őserdőt szeretné érzékeltetni.
Az Enoomghbe is a Langwan szigetekre kalauzol minket, itt azonban egy majom ceremónia fültanúi lehetünk. A darab lüktetése főleg 9/8, néhol 6/8, 7/8, vagy 12/8. A djembe hozza általában a főtémát. A középrészben van egy unisono-s szakasz, ahol a djembe és a conga ugyanabban a ritmusban szólózik. A többi szólam csak közbe-közbe avatkozik, helyesel. Ennek is minden szólamát én játszottam föl (bongo, 2 conga, djembe, surdo, shekere/3 kicsi gong). A végén hallható egy rövid gong szóló is, ami a gamelan zene hatására került bele. Az eleje-vége-közepét hallgatva majom (csimpánz, gibbon) hangokat hallunk, ami a majom ceremóniát szimbolizálja."

 

Linkek:

 

Ha Te is szeretnél megjelenni az "Így doboltok Ti!" rovatban, küldd be nekünk videód linkjét, néhány gondolatot magadról és a videódról az info@ritmusdepo.hu e-mail címre, vagy jelentkezz üzenetben a www.facebook.com/RitmusDepo oldalon! Az üzenet tárgyához ezt írd: "Így doboltok Ti! – jelentkezés".