Fonó Szalon: lemez-, bor- és hangszerbemutatók, beszélgetések

Koncertek, beszélgetések, borászok és hegedűkészítők bemutatója és kiállítás is szerepel az idei Fonó Szalon programjában, február 6. és 22. között a Fonó Budai Zeneházban.

Negyedszer rendezzük meg a Fonó Szalont. Az idei programban ellátogat hozzánk Roby Lakatos és Banda Ádám hegedűművész, szakmai napot szentelünk az októberi World Music Expóra való felkészülés jegyében, bemutatjuk Herczku Ágnes friss lemezét, megrendezzük az első közéleti és kulturális sakkszalont. A minifesztivált a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja zárja a legjobb magyar pincészetek boraival – szerepel Horváth László, a Fonó igazgatója és Rosonczy-Kovács Mihály művészeti vezető ajánlójában.

A Fonó Budai Zeneház minifesztiváljának megnyitó napján, február 6-án a kolozsvári Bulgakov kávéházat látják vendégül, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub. Az est során fellép Karácsonyi Zsolt költő és Homonnai Varga András flamenco gitáros, lesz kalotaszegi zene és bál.

Február 7-én irodalmi estet rendeznek Lackfi János főszereplésével, aki immár nem először lép fel Dresch Mihály fóvóssal és Lukács Miklós cimbalomművésszel. A Párizsban élő dzsesszszaxofonos, Szelevényi Ákos koncertje igazi csemegének ígérkezik. Február 13-án a Fonóban kéthetente táncházat tartó, autentikus moldvai zenét játszó Berka mutatja be Csángu országba című lemezét, bemutatkozik a Magyar Napló szépirodalmi műhely új könyvesboltja, és közös szerzői estet tart a moldvai Iancu Laura költő és Gábor Felícia író, akikkel Navratil Andrea népdalénekes beszélget.

Február 14-én és 15-én világzenei szakmai tartanak a Hangvető és a Fonó szervezésében abból az alkalomból, hogy idén októberben Budapesten rendezik a világzene első számú nemzetközi eseményét, a World Music Expót (Womex), amelyen a szereplésre pályázni kell a fellépőknek. A kétnapos program során a zenei szakma kiemelkedő hazai és nemzetközi képviselői készítik fel a zenekarokat, előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és személyes mentori találkozókon osztják meg tapasztalataikat. Az eseményen történő részvételhez előzetes regisztráció kell a registration@hangveto.hu címen. A Womex-rendezvény közben tartja tavaly megjelent Bandázom című új albumát bemutató koncertjét Herczku Ágnes.

Február 20-án tartják az első közéleti és kulturális sakkszalont. A tornát kétszer tízperces meccsekkel, svájci rendszerrel bonyolítják Fleisz János történész, egyetemi magántanár, a MTA köztestületi tagja, nemzetközi sakk versenybíró felügyeletével. Este Sophie Cavez belga harmonikás és Baltazar Montanaro provence-i hegedűs duója először ad koncertet Magyarországon, majd a harmonikát népi hangszerként használó hazai kiválóságok, Barcza Zsolt (Csík Zenekar), Wertetics Szlobodán vagy Bobár Zoltán játszanak, kísér Pál István Szalonna (hegedű).

Február 21-én és 22-én tartják – immár negyedik alkalommal – a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonját, a hazai hegedű- és vonókészítő mesterek bemutatóját. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, miközben a hazai borászatok nedűit lehet kóstolni. A bemutatót esténként koncertek egészítenek ki: az első napon, szombaton este a Sturcz Quartet, Banda Ádám, majd Roby Lakatos lép fel, vasárnap a Hodinka Vonósnégyes ad műsort.