A Napra koncerttel ünnepli 10. születésnapját az A38-on

Koncerttel ünnepli 10. születésnapját a Napra, a hazai etnorock színtér kiemelkedő csapata. Both Miklós és társai február 13-án az A38 Hajón az eddigi legfontosabb dalok mellett vadonatújakat is előadnak.

A gitáros, énekes felidézte, hogy miután a Vágtázó Halottkémekben tapasztalt élmények kezdtek elfogyni, új kihívásra vágyott, ez vezetett 2004 végén a Napra megalakulásához. Ahogy Jávorszky Bála Szilárd A magyar folk története (2013) című könyvében fogalmazott, a Napra a népi és modern hangszerek érzékeny egyensúlyára törekszik.

"Akkoriban egészen más utakra vágytam, és a legmeghatározóbb élmény számomra a népzenével, azon belül is a kalotaszegi muzsikával történt találkozás volt. Többször lementem Erdélybe, megismerkedtem ottani roma zenészekkel, és ők mutatták meg azt, amivel úgy éreztem, valamit mindenképpen kezdeni kell. Akkoriban találkoztam Bobyval, azaz Bobár Zoltánnal, aki brácsán és harmonikán játszik, Winter Csaba basszusgitárossal pedig már korábban zenéltem együtt, és megalakult a Napra" – idézte fel Both Miklós a gyökereket.

Az együttesben mellettük Krámli Kinga énekes, Pfeiler Ferenc dobos és Hegedűs Máté hegedűs játszik. A tagok korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert együttesekben játszottak. A Napra zenéjét a kiemelkedő hangszeres tudás, a virtuozitás jellemzi, a muzsika a pesti cigányzene, a Kárpát-medencei népzene és a pszichedelikus rock egyedi elegye.

A Jaj, a világ! című debütáló album 2007-ben jelent meg, a következő évben a Napra a legjobb hazai világzenei lemez kategóriában Fonogram-díjas lett (megelőzve a Barbaro III-as lemezét, amelyen szintén Both Miklós gitározott). A lemezt a rangos brit magazin, a Songlines méltatta, a Jaj, a világ!-on szerepelt a Kicsi ház című nagy sláger, a hangzást két ismert brit világzenei producer, Ben Mendelson és Rob Keyloch finomította.

"A Naprával a megalakulás után egy éven keresztül reggeltől estig egy garázsban próbáltunk, de azt láttuk, hogy itthon sem a szervezőket, sem a kiadókat nem igazán érdekelte a dolog. Mi viszont kitartottunk, éreztük, hogy speciális, izgalmas anyagot sikerült összehoznunk.

Szerencsére találkoztunk a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás vezetőivel, akiknek tetszett a zene, és kapcsolataikon keresztül megmutatták néhány embernek a nemzetközi világzenei színtérről, a World Music Expo köreiből. Így jött a képbe a két brit producer" – mondta Both Miklós.

A Jaj, a világ!-ot 2010-ben egy újabb sikeres lemez, a Holdvilágos követte, Both Miklós neve alatt pedig (szintén a Napra zenekarral) 2009-ben kijött egy eltérő hangzású, kísérleti lemez, Radnóti Miklós megzenésített verseivel.

A Naprában a virtuózan használt elektromos gitár és a népzene találkozása olyan hangzást alakított ki, amelyet a sajtó előszeretettel nevez Bartók Béla és Jimi Hendrix keresztezésének. "A kép nyilván ennél árnyaltabb, ezeknek a zenéknek már saját létjogosultságuk van, nem hiszem, hogy bárkihez hasonlítgatni kellene. Persze mindkét név nagyon fontos alapélmény volt az életemben, meg volt egy csomó más".

Mint a zenekarvezető elmondta, az elmúlt három-négy évben a Napra minden tagja megpróbálta fenntartani azt a tüzet, inspirációs fokot, amely a zenekar működtetéséhez szükséges, és ezt időnként a csapaton kívül találták meg.

"Magam is így voltam ezzel, ezért jött be az életembe sok olyan projekt, ami nem a Naprához kötődik, tehát a Both Miklós Folkside, a Palimo Story vagy a kínai utazós lemez. Előreláthatóan az elkövetkező évben is sok ilyen lesz" – fejtette ki Both Miklós.

A Napra a 2012-es EP – Naiv – óta nem jelentkezett friss anyaggal, a tízéves jubileumi koncertre azonban írtak néhány új dalt.

"Ezek mellett természetesen az elmúlt tíz év legfontosabb számait is eljátsszuk az A38-on, lesznek továbbá olyanok, amelyeket vagy még soha nem, vagy évek óta nem adtunk elő, még a Radnóti-lemezről is el fog hangzani darab. Lesz két vendég közreműködő, Rácz Richárd billentyűs hangszeren, Molnár Tamás szaxofonon" – mondta végül Both Miklós.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak