Budapest Jazz Orchestra: lemezbemutató vendégénekesekkel a Stefánia Palotában

Vendégénekesek közreműködésével mutatja be a Budapest Jazz Orchestra új, Aki autón járni óhajt című lemezét szombaton este a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A koncerten öt énekes szólista működik közre: Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, valamint Szolnoki Péter (Bon-Bon) és Molnár Gábor (Fool Moon) – szerepel a szervezők ajánlójában.

Az 1998-ban alakult, 18 tagú Budapest Jazz Orchestra Magyarország első professzionális big bandje, amely hangzásával kezdetektől az 1920-as évek Amerikáját idézte. A zenekar a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva napjainkra a kortárs zene elismert képviselőjévé nőtte ki magát. A Budapest Jazz Orchestra meghívást kapott rangos külföldi fesztiválokra, köztük a marciac-i dzsesszfesztiválra, a Montreux Jazz Festivalra, a cannes-i MIDEM-re vagy a Nemzetközi Jazz Day alkalmából a Kolozsvári Állami Operába.

2013 szeptemberében debütált Swing Evening Show című produkciójuk. A műsorban a zenekar kiváló énekesekkel kiegészülve – Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, Mujahid Zoltán – az 1920-as évektől napjainkig kalauzolja el a közönséget a szving világába. Tavaly októberre készült el a produkció magyar nyelvű verziója, amelyet a négy énekessel Aki autón járni óhajt címmel rögzítettek. A szombati koncerten A Dal című showműsorban szereplő Mujahid Zoltánt Szolnoki Péter és Molnár Gábor helyettesíti.
Az új hanganyag a 20. század ismert, illetve mára elfeledett zenei gyöngyszemeit mutatja be. A feldolgozások kifejezetten a zenekarra, valamint a lemezen közreműködő négy szólistára íródtak, és Csejtei Ákos, Hárs Viktor, valamint Zakar Zoltán munkái. A régi magyar filmslágerek és a nagy sikerű magyar dzsessz- és könnyűzenei kompozíciók először szólalnak meg magyar nyelven a zenekar előadásában.

"Fontosnak tartom a korábbi idők zenéinek ismeretét, mert enélkül nem tudjuk, honnan indultunk és hová akarunk megérkezni. Ennek a lemeznek az ötlete és megvalósítása olyan egységbe kovácsolta a résztvevő művészeket, mintha mindig is erre készültünk volna" – mondta Kollmann Gábor szaxofonos, a zenekar vezetője az új lemezről.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak