Dubtechno és afrobeat a Trafóban

Február 28-án szombaton pótolja a dubtechno egyik emblematikus figurája, Moritz von Oswald és Triója tavaly októberben elmaradt budapesti koncertjét a Trafóban. A formációban az afrobeat egyik legfontosabb képviselője, Tony Allen is szerepel.

A Moritz von Oswald Trio eredetileg 2014 őszén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében lépett volna fel a Trafóban, de az előadás betegség miatt elmaradt.
A berlini Moritz von Oswald az elmúlt negyed évszázad elektronikus zenéjének megkerülhetetlen alakja, nélküle nem létezne minimal techno. Ő volt az, aki a Mark Ernestusszal közösen indított Basic Channel duóval, illetve kiadóval, majd később a Rhythm & Sounddal hidat épített a jamaicai zene és Detroit között, lényegében megteremtve a dubtechnót – szerepel a szervezők ajánlójában.

Von Oswald trió formációja a kétezres évek végén indult Max Loderbauer plasztikus analóg elektronikus hangképeivel és a Trafó Electrify-sorozatán tavaly szólóban fellépő Vladislav Delay közreműködésével. A Moritz von Oswald Trio élő dobbal és organikus ritmusokkal keresztezte techno minimalizmusát, összehozva a kozmikus rock, a pszichedélia és az elektronikus tánczene fúzióját.

Három album és egy koncertlemez után Delay helyét az afrobeat egyik megteremtője, a nigériai Tony Allen vette át. A 2010-es Sziget fesztivál fellépője, a funkot a dzsesszel és nigériai dallamokkal, ritmusokkal elegyítő Allen egyebek mellett Fela Kuti dobosaként írta be a nevét a világzene történetébe.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak